„Comoara”, de Corneliu Porumboiu, în selecţia oficială a Festivalului de Film de la New York

De: Nicoleta Nicolae / 16.08.2015, 10:00
Filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, distins cu premiul Un Certain Talent la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes, se numără printre cele 26 de lungmetraje aflate în selecţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a Festivalului de la New York, un eveniment necompetiţional.

În afara filmului românesc, considerat „o fabulă modernă în care doi bărbaţi caută o comoară îngropată în curtea din spate”, după cum notează site-ul evenimentului, filmlinc.org, mai multe pelicule care au fost prezentate şi premiate la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes completează lista producţiilor care vor fi prezentate publicului din oraşul nord-american.

Printre acestea se numără „The Assassin”, de Hou Hsiao-hsien, premiat pentru cea mai bună regie, „Carol”, de Todd Haynes, cu Rooney Mara, desemnată cea mai bună actriţă, şi „The Measure of a Man”, de Stéphane Brizé, cu Vincent Lindon, care a primit trofeul pentru cel mai bun actor.

„Porumboiu este unul dintre cei mai subtili cineaşti, iar acesta este cel mai ambiguu film al său şi, totodată, cel mai fascinant”, mai notează pagina de internet a festivalului în prezentarea peliculei.

Selecţia principală a evenimentului de la New York include patru producţii care vor avea premiera mondială aici – „Bridge of Spies”, de Steven Spielberg, a cărui acţiune se petrece în timpul Războiului Rece, avându-i pe Tom Hanks şi Mark Rylance în rolurile principale, „Don’t Blink: Robert Frank”, un portret documentar de Laura Israel, „The Walk”, de Robert Zemeckis, al cărui protagonist este Joseph Gordon-Levitt, şi „Miles Ahead”, de Don Cheadle, care spune povestea unuia dintre cei mai influenţi artişti ai secolului 20, Miles Davis.

„Dacă aş fi avut acum 17 ani şi aş fi privit din afară line up-ul festivalului, aş fi început să caut o cazare în New York pentru două săptămâni din această toamnă”, a declarat Kent Jones, directorul evenimentului şi preşedintele comitetului de selecţie.

Festivalul de Film de la New York se desfăşoară în perioada 25 septembrie – 11 octombrie. Producţiile prezentate în cadrul acestuia sunt selectate, „pe baza meritelor lor”, de Film Society of Lincoln Center.