Companiile cu cele mai grele 10 interviuri de angajare!

De: Dragos Tanase / 17.06.2014, 11:30
În această perioadă a anului, elevi și studenți din toată lumea se îngrămădesc în biblioteci, cu multe căni de cafea, acumulând ultimele cunoștințe necesare pentru examenele ce îi așteaptă.

Dacă ești unul dintre cei mulți care se simt cu pistolul la tâmplă, doar uitându-se la un text de carte, atunci nu te teme: există oameni care sunt mai rău decât de tine!

În mod similar, dacă vă pregătiți pentru un interviu de angajare, care nu prea are șanse să dea roade, atunci nu dispera! Oricum, șansele tale sunt mai mari decât ale altora, în acest an.

Pentru a te face să te simți un pic mai bine, dar și pentru exemplificare, vezi 10 dintre cele mai dificile examene și interviuri din acest moment:

10) Rolls – Royce

Dacă sunteți un bun student în construcția de mașini, cu note suficient de mari pentru a ajunge la etapa de interviu cu acest vechi producător de mașini… înseamnă că îți cunoști capacitățile profesionale. Solicitanții sunt invitați să ia parte la un interviu, în două părți: unul practic și unul comportamental. Cel practic este destul de greu, întrebările fiind specifice industriei.

Candidații, în special absolvenții, trebuie să „identifice și să explice fiecare parte dintr-un motor cu reacție” (pot fi și 25.000 de asemenea părți) sau să explice, în detaliu, de ce este folosit un material, cum ar fi cobaltul, într-o anumită situație. Cu toate acestea, dacă ți-ai făcut temele (și deții o diplomă în inginerie), ai o șansă bună de a obține rezultate pozitive în această primă etapă.

În a doua etapă, secțiunea de comportament, problema intervine la cei cu orientări puternic științifice, dedicați mai mult acestui capitol. Angajatorul testează capacitatea de a face față cu furnizorii, de a scrie contracte și, în general, de a lucra eficient cu unul dintre cei mai cunoscuți producători din lume. Cunoscând faptele tale… nu este de ajuns! Trebuie să dovedești, de asemenea, că ești un bun om de echipă și funcțional.

9) Mensa

Mensa este o societate fondată în anul 1946, la Oxford, în Marea Britanie, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență. Singurul criteriu de admitere în Mensa este obținerea unui scor care vă plasează în procentul de 2% al populației. Acest rezultat trebuie obținut într-un test de inteligență aprobat de Mensa.

Scopurile asociației, exprimate prin Constituția Mensa sunt:

· Să identifice și să cultive inteligența în scopul umanității;

· Să încurajeze cercetarea în domeniul inteligenței umane;

· Să ofere un climat intelectual și social stimulativ pentru membrii săi.

În fotografia de mai sus este Agnijo Banjeree, în vârstă de 12 ani, care a surprins cu un rezultat de 162 puncte (care l-a plasat în procentul de 1% al populației), ca un băiat indian care a crescut în Scoția, el fiind în minoritate într-o societate dominată de membri americani (peste 56.000) și aproximativ 25.000 de britanici.

8) Examenul național de admitere la facultate din China (Gaokao)

În cazul în care titlul nu îți spune nimic, poate te descurajează faptul că acest examen durează de 2 ori mai mult decât un SAT (varianta americană a acestui examen). Chiar dacă reușești să treci prin perioada istovitoare de pregătire, e puțin probabil să obții un rezultat pozitiv. Examenul, care se ține în ultimul an de liceu, are loc doar o dată pe an și paralizează toată țara.

Examenul în sine este extrem de stresant pentru toate părțile implicate, 10 % din cadrele didactice renunțând în fiecare an din cauza presiunii. De multe ori, elevii recurg la măsuri extreme pentru a avea rezultatele scontate.

De exemplu, unele eleve iau hormoni pentru a întârzia ciclul lor menstrual până după examen. Mai mult, în 2007, o familie chiar a mers atât de departe încât a ascuns moartea capului familiei, timp de două luni, pentru a evita un rezultat negativ la examen.

7) Examenul de licențiere în medicină din SUA (USMLE)

Dacă ești american și vrei să practici medicina, ai doar o singură opțiune: examenul USMLE. Examenul național este conceput pentru a testa cunoștințele unui medic tânăr, concepte și principii, precum și abilitățile lor de a lucra cu pacienții. Ca și la examenul de la Rolls-Royce, candidatul trebuie să știe bine teoria, dar să o și aplice într-o situație reală.

Ștacheta la admitere este destul de ridicată, dar scorul primit este important, deoarece angajatorii pot ține cont de el, iar perspectivele de carieră sunt mai largi.

6) FBI (Federal Bureau of Investigation / Biroul Federal de Investigații)

Toată lumea e obișnuită cu descinderile fascinante ale FBI-ului în filmele de la Hollywood, dar asta nu înseamnă că nu există și agenți adevărați! Însă, înainte de a încerca să lucrezi pentru Biroul Federal de Investigații, e bine să știi că vârsta trebuie să fie cuprinsă între 23 și 37 de ani, trebuie să ai o diplomă de licență și permis auto american.

De asemenea, va trebui să ai o stare fizică bună și să efectuezi o perioadă de antrenament riguros. Evident, nu trebuie să fi suferit vreo condamnare pentru crimă sau consum de droguri, dar nici să fii un student datornic la bancă.

5) LSAT (Law School Admission Test / Testul de admitere la Facultatea de Drept în SUA)

Dacă nu aveți gânduri criminale și, deci, sunteți de partea legii, poate vreți să și urmați cursurile Facultății de Drept. Pentru LSAT, aveți nevoie de o jumătate de zi, de 165 dolari și o competență în înțelegerea lecturii, raționament verbal și logic, împreună cu inteligență peste medie.

Exact ca la sfârșitul anilor ’60, veți avea nevoie, de asemenea, de un set de degete, pentru amprentare, test ce ajută la prevenirea angajării impostorilor.

Recent, s-a iscat și o controversă, deoarece este ușor ironic un astfel de test pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în drept, cu privire la depozitarea acestor amprente la Departamentul de Securitate al SUA și, astfel, capacitatea de a accesa amprentele digitale ale viitorilor avocați ai Americii.

4) Programul NASA pentru candidații la postul de astronaut

NASA (Național Aeronautics and Space Administration / Administrația Națională pentru Problemele Aeronauticii și Cercetarea Spațiului Cosmic) acceptă, de obicei, aplicații pentru candidații care vor să devină astronauți.

Însă, chiar dacă ești fruntașul clasei tale sau ai participat anual la tabarele spațiale, de când aveai 8 ani, sau ești un un om de știință realizat… tot va trebui să aștepți până când NASA va avea nevoie de mai mulți astronauți.

Trebuie să ai cetățenie amerciană și să ai 3 ani de experiență profesională relevantă sau 1.000 de ore de zbor ca și pilot pe un avion cu reacție. Primordial, NASA caută piloți de vânătoare.

3. Google

Așa cum mulți dintre voi poate ați observat, Google nu angajează oameni la care te-ai aștepta. Programatorii după același tipic, cu un intelect dezvoltat nu sunt pe lista lor. Un IQ de peste 130 nu este atractiv pentru companie. Mai degrabă, Google tinde să angajeze oameni cu „inteligență emoțională”.

Trebuie să fii capabil să procesezi din zbor problemele și să pui cap la cap bucățile de informații, dar și să demonstrezi capacități de lider, mai ales în situații de criză. (capacitatea de a sta în picioare și să îți fie auzită vocea într-un mod productiv). Cu toate acestea, deși sună ușor, doar 1,5% dintre solicitanți obțin un job la Google.

2 . Examenul „Premiul tuturor sufletelor prietene” – Oxford

E impresionant să studiezi la Universitatea din Oxford, dar nu suficient cât să faci parte din elită… dacă nu susții și Examenul Tuturor Sufletelor, care se desfășoară încă din anul 1878 (fetele, din 1979). Examenul are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie, și poate fi susținut de orice licențiat la Oxford.

Examenul este destul de dificil și doar un mic procent dintre elevii invitați să participe aleg să își încerce norocul. Din păcate, cea mai interesantă parte scrisă a examenului a fost eliminată recent. Secțiunea, intitulată pur și simplu „Eseu” , care era realizată dintr-un singur cuvânt (de exemplu, „Miracole” , „Hope” sau „Noutate”), a fost considerată de curând „prea ezoterică” pentru Oxford „.

Din aproximativ 50 de candidați deciși să ia „taurul de coarne”, de obicei doar 2 elevi sunt aleși. Însă, cei admiși vor avea o carieră universitară, poate chiar angajați la Oxford, servicii gratuite de catering și cazare fără plată în campus, burse și alte beneficii, timp de 7 ani.

1. Examenul final al contabililor din India

În 2013, oroarea studenților contabili din India a atins cote maxime, atunci când rata de trecere a celui mai rău famat examen a scăzut la 3,1%. Imaginați-vă stând într-o cameră plină cu 100 de studenți și doar 3 dintre colegii voștri sunt susceptibili de a trece testul. Elevii au tendința de a urmări examenul de 5 ani, chiar dacă probabilitatea de succes este scăzută, dar cu motivația unei cariere în contabilitate…