Concert pentru pian

Apropo.ro / 13.12.2001, 11:37
Concert pentru pian
Institutul Polonez din București organizeaza, sîmbata, un concert extraordinar al muzicienei Lucja Prus, acompaniata la pian de Marcin Koziel. Concertul va avea loc în aula Muzeului "George Enescu" - Palatul Cantacuzino și va cuprinde piese din repertoriul Prus - cîntece și


Institutul Polonez din București organizeaza, sîmbata, un concert extraordinar al muzicienei Lucja Prus, acompaniata la pian de Marcin Koziel.

Concertul va avea loc în aula Muzeului „George Enescu” – Palatul Cantacuzino și va cuprinde piese din repertoriul Prus – cîntece și versuri de Wislawa Szymborska, Adam Mickiewicz, Agnieszka Osiecka precum și vechi colinde poloneze și tradiționale.

Lucja Prus a debutat la Festivalul de cîntec de la Opole în 1965, unde a primit premiul I pentru piesa „Nimic de doua ori…” muzica A. Mundkowski, pe versurile lui Wislawa Szymborska. A participat la Festivalul de la Sopot. A colaborat cu regizori și cimpozitori de muzica de film polonezi (W.Kilar, A.Korzynski). În repertoriul ei se afla piese interesante din punct de vedere al compoziției, textului, instrumentației. Interpreteaza cîntece pe versuri de W. Szymborska, Nowak, Kofta dar și sonete ale lui Adam Mickiewicz, pe muzica lui W.Najorny.

Marcin Koziel este absolvent al Academiei de muzica din Gdansk. Din 1995 cînta în Corul Academic al Universitații din Gdansk, cu care a efectuat turnee în Germania, Danemarca, Franța, Italia. Începînd din 1996 colaboreaza cu „Capella Gedanensis” cu care a concertat în Germania, Croația și la Vatican, în fața Papei Ioan Paul al II-lea. Ca pianist a concertat cu Filarmonica Baltica. Din 1989 lucreaza cu bisericile Arhidiocezei din Gdansk. Ca acompaniator concerteaza cu artiștii de camera polonezi în Egipt, Portugalia, Croația, Slovenia, Guadelupe. I-a acompaniat pe cei mai mari artiști polonezi: Lucja Prus, Andrzej Hiolski ș.a.