Concurenţi de senzaţie în prima ediţie X Factor – FOTO

De: Cristiana Trifu / 11.09.2017, 12:21
Concurenţi de senzaţie în prima ediţie X Factor - FOTO
De la un tarabagiu căruia i s-a oferit şansa de a deveni superstar, la tineri care trăiesc numai pentru muzică, prima ediţie X Factor a adus în faţa telespectatorilor concurenţi extrem de talentaţi, unii veniţi de peste mări şi ţări pentru a apărea în faţa celor patru juraţi - Delia, Carla’s Dreams, Horia Brenciu şi Ştefan Bănică.

 Marian Tănase, un agricultor cunoscut la el acasă pentru legumele sale proaspete şi fructele parfumate pe care le vinde la piaţă încă din tinereţe, a fost unul dintre concurenţii extrem de apreciaţi în prima ediţie a X Factor. Bărbatul s-a transformat complet, chiar dacă până de curând audienţa sa era limitată. ”Dacă ar avea vaca mea gură să spună ce cântece aude toată ziua… E cea mai distrată vacă!”, a mărturisit Marian Tănase în faţa celor patru juraţi.

Fan declarat al lui Julio Iglesias, dar şi al lui Ştefan Bănică jr, pieţarul a interpretat varianta sa a melodiei ”Baila morena” şi a smuls, fără prea mare efort, simpaţia juraţilor şi cei patru de ”DA”.

De partea cealaltă, pasionat de muzică şi născut într-o familie cu tradiţie în lumea artistică, mult mai tânărul Alin Buruiană şi-a terminat prestaţia în aplauzele publicului, dar şi ale juriului. ”Mi se pare obligatorie prezenţa ta la  X Factor. Eşti altfel! Avem nevoie de tine, te rugăm să rămâi!”, i-a spus Delia.

Alin, care este nepotul actriţei Mariana Buruiană, şi care studiază la Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara, secţia ”Canto clasic”, a primit patru de ”DA” pentru talentul său excepţional. În plus, râsul său extrem de colorat, i-a determinat pe juraţii X Factor să se lanseze într-un concurs de bancuri. Astfel, înainte de a-l asculta cântând, Carla’s Dreams şi-a încercat norocul cu un banc scurt. ”De ce se ascund elefanţii în cireş?”, a întrebat juratul. ”Pentru că au ochii roşii”, a venit repede şi răspunsul său, care l-a făcut pe Alin să râdă copios.

             Ştefan Bănică jr a plusat apoi cu un banc la fel de sec. ”De ce rinocerul are corn? Pentru că… nu a găsit chiflă!”, a fost gluma care l-a făcut pe tânărul concurent să izbucnească în hohote de râs, spre deliciul celor prezenţi.  

            O altă tânără care trăieşte pentru muzică şi are deja şi câteva videoclipuri, Irina Grosu, a venit tocmai din Ucraina pentru şansa de urca pe scena X Factor. Născută dintr-o mamă de origine română şi un tată ucrainean, Irina nu vorbeşte foarte bine limba noastră, dar a avut ocazia de a-l folosi ca translator chiar pe idolul său, Carla’s Dreams, cel care a ajutat-o să discute cu ceilalţi juraţi.

            Irina a venit pe scenă nu doar cu un look unic, ci şi cu un sintetizator de voce de care s-a folosit pe parcursul prestaţiei sale. Rezultatul a fost unul peste aşteptări şi a făcut-o pe Delia să exclame cu regret: ”Am şi eu unul acasă şi mi-e ruşine că nu l-am folosit!”. La finalul reprezentaţiei, Irina nu a mai avut nevoie de traducere pentru a înţelege că a primit patru voturi pozitive.

            Katerina Biehu este o altă adolescentă de 16 ani din Ucraina care a plecat acasă cu patru de ”DA” şi multe cuvinte de laudă. Katerina a mărturisit că se simte foarte apropiată de cultura română şi că nu ar vrea să se lanseze în muzică în Ucraina, ci în ţara noastră. Iar reacţiile juraţilor i-au dat curaj: ”Aşa culori frumoase ai în voce!”, a spus Delia, completată de Ştefan Bănică jr: ”O fată frumoasă, care cântă excepţional!”.

            O poveste cu adevărat impresionantă a fost cea a lui Radu Mitrea, un tânăr de 23 de ani care a fost rănit în incendiul din clubul Colectiv, din octombrie 2015. Recuperarea lui Radu nu a fost uşoară, iar dacă rănile fizice sunt acum în curs de vindecare, cele sufleteşti sunt încă deschise. ”Pe mâini mi-au pus grefe cu piele de pe picioare. Am făcut recuperare, mi-am revenit şi acum sunt bine, sănătos şi foarte recunoscător că sunt aici şi că putem purta această conversaţie. La scurt timp după ce am fost externat, un prieten care rămăsese în spital a murit… Acela a fost al doilea punct critic pentru mine”, îşi aminteşte tânărul de doar 23 de ani.

Viaţa după Colectiv a presupus multe exerciţii de recuperare, dar şi conştiinţa faptului că, spre deosebire de tinerii care au pierit în incendiu, lui Radu i s-a oferit şansa la o nouă viaţă, aşa că încearcă să profite de ea cât poate de mult. ”Dacă există un lucru pe care incidentul Colectiv l-a adus în viaţa mea, acela a fost un dram de pozitivitate. Am învăţat să mă bucur mai mult de momente, pentru că viaţa e scurtă… Am două variante, să fiu relaxat şi să zâmbesc sau să fiu frustrat şi să plâng… Nu mi-a luat foarte mult să învăţ să cânt din nou, ci mai degrabă să îmi conving mâinile să facă ce vreau eu. Imediat după ce m-am reapucat să cânt la chitară, au început să mă doară încheieturile, mă durea chiar mai tare decât când am învăţat prima dată”, a mai povestit Radu. Povestea sa impresionantă a fost întrecută doar de vocea puternică, astfel că juraţii au decis în unanimitate ca Radu să treacă în etapa următoare.

            Ca un duş rece pentru cei patru juraţi a fost intrarea în scenă a lui Gabriel Haralambie Lefter, pe care aceştia l-au botezat Roby Roberto, după celebrul personaj din ”Băieţi de oraş”. La doar 19 ani, Haralambie i-a ţinut în şah pe cei prezenţi, care la început nu au reuşit să îşi dea seama dacă acesta este în pielea unui personaj sau nu şi chiar au făcut câteva glume la adresa lui. Când a început însă să cânte, Haralambie a trecut de la gospel, la muzică arăbească şi apoi românească şi a terminat în ropote de aplauze şi patru voturi care l-au făcut extrem de fericit.

Mai puţin norocoasă a fost Ianitsa Damyanova, o tânără de 24 de ani din Bulgaria, care a învăţat limba din melodiile artiştilor români. Deşi Ianitsa a fugit din Turcia, unde lucrează, şi i-a minţit pe şefii săi că este bolnavă doar ca să poată ajunge la audiţiile X Factor, interpretarea sa a melodiei ”Stupid cupid” nu i-a impresionat pe cei patru juraţi.

Cel care a reuşit să îi sensibilizeze cu adevărat pe Delia, Horia Brenciu, Carla’s Dreams şi Ştefan Bănică jr a fost Alexandru Zgura, un militar extrem de pasionat de muzică. Deşi a fost penalizat de şefii care l-au prins cântând în unitate, deşi soţia l-a sfătuit să nu urce pe scena X Factor, Zgura a insistat să vină şi să cânte ”Nessun Dorma”. Şi nu a fost chiar bine. Ba chiar, Carla’s Dreams a declarat că nu crede că va mai auzi vreodată o interpretare la fel de rea a acestei melodii. Deloc încântat, militarul a plecat cu patru voturi negative.

Nici Ilinca Raisa Elena nu a fost mai norocoasă. Venită cu mari speranţe din Braşov, după ce iubitul a asigurat-o că are o voce superbă, Raisa a intrat pe scenă având căştile în urechi pentru a asculta negativul melodiei de pe telefon. Din păcate, juraţii nu au fost cuceriţi de tehnica şi de vocea sa: ”A fost sublim, dar a lipsit cu desăvârşire”, a concluzionat Ştefan Bănică jr decizia sa şi a colegilor săi de a-i acorda Raisei patru de NU.

La fel de dezamăgit s-a întors acasă şi Bogdan Zloteanu, care a mai participat în trecut şi la emisiunea iUmor. Firea sa deschisă şi glumeaţă i-a câştigat şi un acompaniament în spatele scenei. Bogdan a convins un alt concurent, pe Vlad Ciogoreanu, din Chişinău, să intre pe scenă alături de el şi să cânte la chitară. Chiar dacă toţi cei patru juraţi l-au îndrăgit şi s-au amuzat copios de glumele lui, Zloteanu a primit doar două voturi şi nu a trecut mai departe.

Surpriza a venit însă când colegul său de ocazie a rămas în continuare pe scenă pentru a-şi încerca norocul. ”M-ai băgat într-un film şi mi-ai captat toată atenţia”, a mărturisit vrăjit Ştefan Bănică jr la finalul melodiei. De aceeaşi părere au fost şi ceilalţi juraţi, astfel că Vlad Ciogoreanu a plecat de pe scenă emoţionat şi cu patru de ”DA”.

            Două dintre revelaţiile serii au venit din partea a două adolescente extrem de frumoase şi talentate. Una dintre acestea, Alina Mocanu, a cărei voce a fost comparată de juraţi cu cea a Deliei, spune că a moştenit talentul muzical din familie şi cântă şi la pian, chitară şi vioară. ”Eşti ceea ce Delia nu a fost la 18 ani”, a subliniat Carla’s Dreams maturitatea din vocea Alinei, adăugând apoi: ”Sunt şocat de faptul că are un standart şi nişte aşteptări atât de joase. Cred că este una dintre concurentele la care putem vedea o schimbare enormă până la finalul emisiunii”.

Încântat s-a arătat şi Ştefan Bănică jr, care a îmbrăţişat-o pe Alina şi a felicitat-o sincer pentru cele patru voturi pozitive: ”Bravo, aşa da! Încep să mă simt la X Factor!”

            La fel de talentată s-a dovedit a fi şi  Jennifer Ciurez, o prezenţă veselă şi copilăroasă care ascunde însă o voce puternică şi melodioasă căreia melodia ”Con Te Partirò” i s-a potrivit perfect. Adolescenta de 16 ani venită din Italia pentru competiţie a primit patru de ”DA” şi multe vorbe de laudă, dar şi o pungă de pufuleţi, mâncarea ei preferată din România, un cadou de la Horia Brenciu. ”Din cauza ta îmi place mie X Factor!”, a mărturisit Brenciu.

            O ţară întreagă va căuta în această toamnă factorul X alături de Delia, Carla’s Dreams, Horia Brenciu şi Ştefan Bănică, având ocazia să decidă alături de aceştia cine merită sau nu să ajungă pe marile scene ale lumii, încă din etapa audiţiilor. Poveşti şi personaje captivante se vor perinda şi în acest an prin faţa telespectatorilor, talente care merită să fie arătate, momente care vor surprinde sau vor emoţiona, toate vor da multă culoare spectacolului de la “X Factor” în fiecare seară de vineri, la Antena 1.