Condamnată la închisoare în Dubai pentru că a fost… violată!

De: Gabriela Voicu / 22.07.2013, 11:30
Condamnată la închisoare în Dubai pentru că a fost... violată!
O norvegianca de 24 de ani a fost condamnata pe 17 iulie la 16 luni de inchisoare de un tribunal din Dubai, dupa ce a depus o plangere potrivit careia fusese violata.

O norvegiancă de 24 de ani a fost condamnată pe 17 iulie la 16 luni de închisoare de un tribunal din Dubai, după ce a depus o plângere conform căreia fusese violată.

Potrivit tribunalului, pedeapsa a fost acordată femeii pentru comportament indecent care implică relații sexuale în afara mariajului și pentru consum ilegal de alcool. Ulterior, ea a fost acuzată și pentru declarații false, după ce a urmat sfatului angajatorului ei, care i-a cerut să declare la tribunal că a făcut sex nesilită, în speranța că problema va fi astfel îngropată.

Victima, pe nume Marte Dalelv, a fost violată pe 6 martie, după ce ieșise cu colegii, în timpul unei deplasări în interes de serviciu, scrie CNN. În jurul orei 03.00, ea a rugat un coleg să o conducă în camera ei de la hotel deoarece consumase alcool și se temea să meargă singură prin clădire, dar au ajuns la o cameră care nu era a ei. Deși tânăra i-a spus bărbatului că dorea să plece, el a împins-o în cameră și a violat-o. Mai târziu cineva a bătut la ușă, iar tânăra a reușit să fugă pe scări până la recepția hotelului. Ulterior ea s-a adresat poliției locale pentru a depune plângere, dar agenții i-au confiscat pașaportul și banii. Trei zile mai târziu, Marte a fost reținută sub trei capete de acuzare. După o lună de la viol, ea a fost concediată de franciza din Dubai a companiei pentru care lucra, The One Total Home Experience.

Angajatorul nici măcar nu a informat familia tinerei despre această situație. Potrivit tatălui ei vitreg, Torgeir Furesend, Marte a fost concediată pentru „comportament indecent”. El a descris această decizie ca fiind inacceptabilă, însă reprezentanții companiei The One Total Home Experience au refuzat să comenteze.

Marte Dalelv

Norvegianca a obținut dreptul de a da telefoane abia după trei zile de la arest, iar cu ajutorul familiei ei, ambasada norvegiană a intervenit și i-a negociat eliberarea pe cauțiune. După ce recent a fost condamnată la închisoare pentru un an și patru luni, Marte a făcut apel și urmează să se prezinte din nou la tribunal pe 5 septembrie. Femeia s-a refugiat într-o biserică norvegiană din Dubai, unde a solicitat ajutor financiar, după ce și-a cheltuit economiile pe proces. Potrivit declarațiilor ei, și violatorul a fost condamnat la 13 luni de închisoare.

Străinii închiși în Dubai sunt deportați imediat după ispășirea pedepsei. Cum Norvegia nu are tratat de extrădare încheiat cu Dubai, nu se știe care este viitorul femeii.

Ministrul Afacerilor Externe din Norvegia, Espen Barth Eide, și-a exprimat nemulțumirea și uimirea vizavi de această situație, iar cazul lui Marte a stârnit dezbateri în Norvegia, unde presa a lansat numeroase întrebari cu privire la modul în care sunt tratate în Emirate femeile abuzate sexual.