Conflictul turco-israelian se agraveaza! Zeci de israelieni, retinuti in aeroport

Apropo.ro / 05.09.2011, 15:58
Conflictul turco-israelian se agraveaza! Zeci de israelieni, retinuti in aeroport
Aproximativ 40 de turisti israelieni au fost retinuti si interogati azi, pe aeroportul international din Istanbul, a anuntat Ministerul israelian de Externe.

„Pasagerii sositi luni dimineata cu un zbor al companiei Turkish Airlines au fost condusi in sali separate pentru a fi interogati unul cate unul, dupa ce le-au fost confiscate pasapoartele”, a anuntat o purtatoare de cuvant a ministerului, Ilana Stein, care a adaugat ca „dupa o ora si jumatate au putut sa isi recupereze pasapoartele si au fost autorizati sa plece”.

Unii pasageri s-au plans, in interventii la posturi de radio israeliene, ca au fost despartiti de ceilalti calatori fara explicatii si au fost supusi unor perchezitii umilitoare.

Pe de alta parte, agentia de presa turca Anatolian a prezentat marturiile unor turisti turci care au „beneficiat” de acelasi tratament pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. „Am fost supusi unui tratament care cred ca nu li se aplica nici teroristilor„, a spus unul dintre acestia.

Incidentul survine la trei zile dupa ce Turcia a hotarat expulzarea ambasadorul Israelului la Ankara si inghetarea relatiilor militare cu aceasta tara, in urma refuzului Israelului de a prezenta scuze pentru interceptarea sangeroasa a unui feribot turc la 31 mai 2010.

Raportul ONU privind atacul asupra flotilei umanitare pentru Fasia Gaza din 2010 subliniaza ca operatiunea Marinei israeliene, in timpul careia noua cetateni turci au fost ucisi de un comando al marinei israeliene, a fost „excesiva„. Referitor la concluziile raportului, un oficial israelian a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca Israelul va accepta raportul ONU dupa ce va fi publicat oficial, dar cu „rezerve punctuale”.