„Conform legislației din 2003, Ponta NU a plagiat”

De: Marian Andrei / 17.07.2012, 09:51
Procedurile în urma cărora Victor Ponta a obținut titlul de doctor în științe juridice au fost în acord cu legislația în vigoare în 2003 și nu se poate susține calificarea de plagiat, a decis Comisia Tehnică din Consiliul Național de Etică.

La elaborarea acestor concluzii, Comisia Tehnică a luat în discuție analizarea cadrului legal în vigoare de la data admiterii până la data susținerii publice a tezei de doctorat și acordării titlului de doctor, având în vedere principiul neretroactivității legii.

Comisia Tehnică a concluzionat, de asemenea, că „sunt unele deficiențe în ceea ce privește trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale originale”, conform aceluiași document.

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS) a precizat că CNE este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunțe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, iar în acest context va analiza și sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzațiilor de plagiat.

În afară de CNE, asupra tezei de doctorat a premierului se va pronunța și Comisia de Etică a Universității București (UB), instituția de învățământ superior anunțând, ieri, că o hotărâre în acest caz va fi luată „în cel mai scurt timp posibil”.

Tags: