Congresul PSD a ales noua conducere a partidului

Apropo.ro / 11.12.2006, 09:46
Congresul PSD a ales noua conducere a partidului
Congresul extraordinar al PSD a ales, duminica, noua structura de conducere a partidului, Mircea Geoana fiind reales președinte, Ion Iliescu - președinte de onoare, iar Titus Corlațean - secretar general. Mircea Geoana a fost reales președinte al PSD, el

Congresul extraordinar al PSD a ales, duminica, noua structura de conducere a partidului, Mircea Geoana fiind reales președinte, Ion Iliescu – președinte de onoare, iar Titus Corlațean – secretar general.

Mircea Geoana a fost reales președinte al PSD, el obținând 978 de voturi, în timp ce contracandidatul sau, Sorin Oprescu, a obținut 399 voturi. Antonie Iorgovan, care se înscrisese și el în cursa pentru președinția partidului, s-a retras înaintea votului, menționând ca prin candidatura nu a dorit decât sa îl ajute pe Oprescu. Din cele 1388 de buletine de vot distribuite delegaților au fost anulate 11 buletine.

Noul secretar general al PSD este Titus Corlațean, care a deținut pâna la Congres funcția de vicepreședinte. El a obținut 684 de voturi, devansându-i pe contracandidații sai, Miron Mitrea (644 voturi) și Șerban Nicolae (50), fiind anulate zece buletine.

Ion Iliescu a acceptat și a fost votat în unanimitate drept președinte de onoare al PSD, el netrecând prin procedura de vot.

Noua structura de conducere a PSD mai cuprinde cincisprezece vicepreședinți, opt pe regiuni de dezvoltare și șapte cu domenii de activitate specifice.

Cei opt vicepreședinți regionali sunt: Gheorghe Nechita, pe regiunea nord-est (care nu a avut contracandidat și a obținut 1378 de voturi), Ioan Rus, pe regiunea nord-vest (fara contracandidat, a obținut 1107 voturi), Ilie Sârbu, pe regiunea vest (fara contracandidat, a obținut 1204 voturi), Dan Nica pe regiunea sud-est (cu 1076 voturi, în timp ce contracandidatul sau, Bunea Stancu a obținut 302 voturi), Ion Stan pe regiunea de sud (cu 782 voturi, în timp ce contracandidatul sau, Constantin Nicolescu, a obținut 612 voturi), Ion Toma pe regiunea sud-vest (cu 577 voturi, contracandidații sai, Ion Calin și Florin Cârciumaru, obținând 576 voturi, respectiv 223 voturi), Constantin Nița pe regiunea de centru (cu 821 voturi, contracandidatul sau, Ovidiu Natea, obținând 566 voturi) și Rodica Nassar pe regiunea București-Ilfov (cu 605 voturi, contracandidatul sau, Gabriel Oprea, obținând 548 voturi).

Vicepreședinte pe domeniul Statul social și relația cu sindicatele a fost ales Marian Sârbu, cu 895 voturi. Contracandidații lui au obținut urmatoarele rezultate: Emil Calota – 337 voturi, Ioana Cristea – 119, Cosmin Ștefan Georgescu – 30.

Vicepreședinte pe domeniul Economie, competitivitate și mediu de afaceri a fost ales Mihai Tanasescu, cu 1369 voturi.

Vicepreședinte pe domeniul Politica internaționala și relația cu comunitațile românești a fost ales Cristian Diaconescu, cu 1345 voturi, în timp ce contracandidatul sau, Iulian Popa, a obținut 40 de voturi.

Vicepreședinte pe domeniul Egalitate de șanse a fost aleasa Ecaterina Andronescu, cu 848 voturi. Contracandidații ei au obținut urmatoarele rezultate: Ana Birchall – 407 voturi și Madalin Voicu – 126.

Vicepreședinte pe domeniul Statul de drept, justiție și drepturile cetațeanului este Victor Ponta, care a obținut 887 voturi. Contracandidații lui au obținut urmatoarele rezultate: Florin Iordache – 213 voturi și Cristian Dumitrescu – 240.

Vicepreședinte pe domeniul Analiza politica și comunicare a fost ales Vasile Dâncu, care a obținut 874 voturi. Contracandidații lui au obținut urmatoarele rezultate: Adriana Antipa – 120, Anne Juganaru – 176 și Gabriel Ispas – 167.

Vicepreședinte pe domeniul Reforma statului și descentralizare a fost ales Liviu Dragnea, el neavând contracandidat și obținând 1369 voturi.

Procedura de vot pentru cei 1405 delegați care au fost prezenți, duminica, la Congresul extraordinar al PSD a început la ora 15.30 și s-a finalizat la ora 18.00. Numaratoarea voturilor a durat mai bine de șase ore.

Anunțarea oficiala a rezultatelor a fost mult întârziata și din cauza ca Gabriel Oprea a solicitat renumararea repetata a voturilor, el contestând rezultatul anunțat inițial, care îl indica drept perdant – la diferența de peste cincizeci de voturi – în cursa pentru funcția de vicepreședinte regional pe zona București-Ilfov în fața Rodicai Nassar. Surse din cadrul comisiei de numarare a voturilor au precizat ca, la prima numarare a voturilor, diferența dintre Nassar și Oprea a fost de câteva voturi la majoritatea meselor la care s-au numarat buletinele, în timp ce la una dintre ele diferența a fost de 40 de voturi.

O situație inedita s-a înregistrat în cursa pentru funcția de vicepreședinte pe domeniul Statul de drept, justiție și drepturile cetațeanului, unde mulți votanți l-au confundat pe Cristian Dumitrescu (purtator de cuvânt al grupului PSD din Camera Deputaților) cu Cristian Diaconescu (purtator de cuvânt al partidului), acordându-I primului voturi în contul celui de-al doilea.

Dupa anunțarea rezultatelor oficiale, Mircea Geoana a ținut sa-i mulțumeasca și fostului secretar general, Miron Mitrea, pentru organizarea și derularea „ireproșabila” a Congresului și pentru „ce a facut pentru partid timp de mulți ani de zile”.

La îndemnul lui Geoana, delegații PSD care mai ramasera prezenți în sala au aplaudat și reprezentanții presei.

El și-a încheiat discursul citând din Winston Churchill și precizând ca o hârtie cu acest citat i-a fost înmânata, în timpul Congresului, de unul dintre delegați: „Succesul nu e final, eșecul nu este fatal, curajul este cel care face diferența”.

Geoana a declarat închise lucrarile Congresului extraordinar puțin dupa ora 01.00 a zilei de luni.

Mediafax