Connect-R – Solo… 100%

De: Cătălina Matei / 28.04.2008, 00:00
Connect-R - Solo... 100%
După mai multe colaborări cu Alex , Loredana sau Mandinga , Connect-R se pregăteşte să ia cu asalt showbiz - ul românesc.
În cîteva zile, îşi va lansa propriul album şi un nou single… solo. De meserie tinichigiu auto (ocupaţie pe care n-a încercat-o niciodată), Connect-R şi-a găsit drumul în viaţă într-un alt domeniu: muzica. Pe numele său adevărat Relu Moraru, cîntăreţul se trage dintr-o familie de rromi şi nu s-a ferit niciodată să o recunoască: ”Sînt ţigan ciubotar, însă familia mea nu are legătură cu noţiunea de gipsy care se promovează acum: cea cu şatră, foc şi dansuri exotice ori cea cu furtişaguri, bătăi şi înjurături. Ai mei sînt oameni normali, care ne-au educat exemplar şi care ne-au înconjurat cu multă dragoste pe mine şi pe sora mea”, spune Connect-R. Primele încercări în muzică au fost prin clasa a VIII-a, cînd asculta hip-hop şi r’n’b. Şi, tot pe atunci, scria poezii – caiete întregi. Astfel, a fost remarcat de Brugner, un tip cunoscut în lumea hip-hop, iar Relu a ajuns să-şi facă prima sa formaţie, Giganzii. A apărut şi prima piesă, ”Operaţie pe suflet deschis”, care a fost difuzată la radio multă vreme. Însă fără o casă de producţie în spate, proiectul său n-a continuat. ”Între timp, am tot evoluat pe la festivaluri hip-hop prin ţară şi mi-am făcut o altă trupă – VeritaSaga. În cele din urmă, am fost contactat de Rimaru de la R.A.C.L.A., care mi-a propus să colaborez cu trupa la o piesă – . Aşa am ajuns la R.A.C.L.A., după ce a plecat K-Gula. Connect-R este numele meu de scenă. Pe atunci, era la modă să-ţi pui un nickname ca pe Internet, dar care să aibă sens, să fie legat de persoana ta. Şi cum Rimaru făcea rimele – de aici şi numele de Rimaru, am decis ca eu să fiu omul care conectează la mesajul pe care îl transmite hip-hop-ul. Şi aşa a ieşit Connect-R”, povesteşte cîntăreţul.
Connect-R featuring Connect-R
Pentru că vocea sa se poate adapta oricărui stil, Connect-R a avut parte de multe featuring-uri. De la Loredana şi Arsenie pînă la Mandinga şi Alex. De altfel, colaborările cu Alex la piesele ”Dragoste la prima vedere” şi ”Dacă dragostea dispare” i-au adus cîntăreţului publicitate la greu. Dar şi un mic scandal, căci cea de-a doua piesă este compoziţia lui Connect-R, iar Alex cîntă doar refrenul. În timp ce publicul putea să creadă că piesa e a lui Alex. În cele din urmă, lucrurile s-au lămurit. Connect-R nu mai promovează piesa respectivă cu Alex şi se pregăteşte de un nou single: ”Pînă acum, am făcut numai featuring-uri. Nu este uşor să-ţi găseşti un loc solo pe piaţa din România, cîntînd hip-hop – o muzică mai puţin la noi. Dar m-am ambiţionat foarte tare şi mi-am găsit şi eu locul. Mă pregătesc să lansez un single de pe primul meu album solo. Se numeşte şi este o piesă foarte frumoasă. Şi este Connect-R featuring Connect-R… Adică fără duet! Solo 100%!”. Asta nu înseamnă că pe noul album nu există ”duete”: ”De acum, sînt pe drumul meu, iar albumul se va numi sau, pe scurt, . Este un mixaj de stiluri cu piese cu influenţe lăutăreşti, melodii de dragoste sau cu mesaje social-politice. Am şi piese pe acest album, cu Smiley, Alex, Felipe, Don Baxter, Motzu sau Bishop. Fără fete! În afară de cîteva voci din acest showbiz – cum sînt Loredana, Delia, Andra sau Paula Seling – restul sînt fufe!”, declară Connect-R.
Duet cu Liviu Guţă
O altă colaborare care nu a fost promovată la timpul respectiv: ”Am lucrat într-un studio, în urmă cu 4 ani, unde înregistra şi Liviu Guţă. Eu lucram la o piesă rap, lui i-a plăcut foarte mult, mai ales că se aude un flaut turcesc pe partea instrumentală. Mi-a spus că ar vrea să tragă voce pe melodia asta şi l-am lăsat, chiar dacă nu credeam eu că are el cine ştie ce voce. Însă am rămas uimit cît de bine cîntă şi cît de bine îl prinde stilul r’n’b”. Astfel, cei doi au înregistrat două piese, care urmau să fie difuzate în Germania dar, din cauza unor neînţelegeri cu cei de la casa de producţie de acolo, au renunţat la proiect. Cît despre promovarea lor în ţară, Connect-R crede că nu ar avea nici o şansă din cauza prejudecăţilor legate de origini şi manele. Dar artiştii apreciază uşurinţa lui de a se adapta oricărui stil şi de a orchestra, chiar dacă nu ştie notele: ”M-am apucat de muzică din plăcere, din pasiune pentru hip-hop. N-am făcut şcoala de muzică, deşi acum studiez pianul în particular. M-am descurcat foarte bine cu orchestraţia albumului R.A.C.L.A., dar şi cu cea pentru albumul meu solo, fără să ştiu notele. Inclusiv orchestraţia pentru melodia , care este acum în top”. O altă piesă în top este ”Sunshine”, unde Connect-R realizează un featuring cu DJ Sava, piesă care a trecut prin cenzura CNA, în urma căreia un vers a fost schimbat.
”Mi-am cîştigat banii şi din alte job-uri, căci din muzică nu se punea problema. Aşa că am vîndut ziare, am împărţit pliante, am fost şi om de xerox, am lucrat ca scenarist pe la diverse emisiuni de televiziune… Am făcut de toate ca să pot merge mai departe cu muzica. Ai mei mă îndemnau să-mi găsesc o meserie bine plătită, însă nu m-au obligat să renunţ la muzică”.