Construcțiile au depășit agricultura în formarea PIB

Apropo.ro / 07.12.2007, 13:34
Construcțiile au depășit agricultura în formarea PIB
Sectorul constructiilor a avut, dupa primele noua luni, o pondere de 8,4% in valoarea adaugata, depasind ponderea detinuta de agricultura in formarea PIB

Sectorul constructiilor a avut, dupa primele noua luni, o pondere de 8,4% in valoarea adaugata bruta, depasind pentru prima data ponderea detinuta de agricultura in formarea PIB, de 7,5%, a declarat, vineri, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineag.

Serviciile raman principalul element de formare a PIB, cu o pondere in valoarea adaugata bruta de 55,8%, in timp ce industria reprezinta 28,3%.

In primele noua luni, constructiile au avut cel mai mare ritm de crestere dintre toate ramurile, cu un avans de 34,4%, contrabalansand evolutia slaba din agricultura, care a coborat cu 18,3%. In acelasi timp, serviciile au crescut cu 7%, industria cu 5,6%, iar impozitele nete pe produs au urcat cu 1,1%.

La cresterea PIB din primele noua luni, de 5,8%, contributia serviciilor de 3,4 puncte procentuale a fost egala cu aportul insumat al industriei si constructiilor, respectiv 1,4 puncte procentuale si 2 puncte procentuale.

Agricultura a micsorat dinamica PIB cu 1,2 puncte, in timp ce impozitele nete pe produs au avut un impact neutru, cu numai 0,2 puncte.