Constructiile nu se impiedica de vremea nefavorabila

Apropo.ro / 29.01.2008, 11:58
Constructiile nu se impiedica de vremea nefavorabila
Piata constructiilor va inregistra anul acesta un avans de circa 20-30%, pana la circa 12-13 mld. euro.

Piata constructiilor va inregistra anul acesta un avans de circa 20-30%, pana la circa 12-13 mld. euro, fara sa fie afectata de vremea nefavorabila de la inceputul anului, insa preturile la materialele de constructii vor creste cu cel putin 10-15% influentate indirect de majorarea preturilor energiei si barilului de petrol. Pretul materialelor de constructii va creste anul acesta cu peste 10-15% pentru principalele tipuri de materiale, respectiv ciment, caramizi, BCA, lacuri si vopsele sau tamplarie din PVC, insa consumul se va mentine in continuare la un nivel ridicat chiar daca vremea nefavorabila de la inceputul anului nu a permis derularea lucrarilor de constructii.

"E un obicei ca pana la sfarsitul iernii sa nu se lucreze din cauza temperaturilor scazute, vremea buna de la inceputul anului trecut fiind o intamplare. Din estimarile noastre zapada si temperaturile scazute vor influenta sub 1% cresterea pietei constructiilor de anul acesta", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Potrivit lui, cresterea pietei de constructii din 2007, circa 34%, pana la aproximativ 10 mld. euro, vor ramane insa in istorie, un nivel similar fiind greu de atins in perioada urmatoare.

"In prezent se lucreaza destul de greu din cauza temperaturilor scazute si a zapezii depuse, insa acest lucru nu cred ca va avea o influenta puternica asupra evolutiei pietei constructiilor pe tot anul. Ritmul de crestere va fi similar cu cel de anul trecut datorita investitiilor de pe piata imobiliara, in special in centre comerciale, parcuri logistice, spatii de birouri si proiecte industriale", a declarat Valentin Visoiu, directorul general al companiei de constructii Conarg din Pitesti.

Principalii factori care vor conduce la cresterea pietei constructiilor sunt fondurile structurale si situatia favorabila creata de anul electoral 2008, cand de obicei se construieste mai mult. "Anul acesta va fi un an electoral in care vor creste investitiile in infrastructura si vor fi atrase fondurile structurale in functie de modul in care vor fi atrasi banii pentru proiecte. Insa evolutia pietei va fi influentata de maniera in care va fi acoperit deficitul de forta de munca si de absorbtia fondurilor structurale", explica Plosceanu.