Consumul excesiv de cafea nu afecteaza inima

Apropo.ro / 26.04.2006, 11:09
Consumul excesiv de cafea nu afecteaza inima
Cafeaua bauta în exces timp îndelungat nu duce la creșterea riscului de boli cardiace, arata rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Circulation, transmite Reuters. Studiul, la care au participat 128.000 de barbați și femei, s-a desfașurat pe parcursul a 20 de

Cafeaua bauta în exces timp îndelungat nu duce la creșterea riscului de boli cardiace, arata rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Circulation, transmite Reuters.

Studiul, la care au participat 128.000 de barbați și femei, s-a desfașurat pe parcursul a 20 de ani. Concluzia acestui studiu a fost ca cei care consuma cafea la filtru, chiar și în exces, nu risca sa faca boli cardiace.

Marii consumatori de cafea tind sa fumeze și sa bea alcool mai des decât ceilalți oameni, acești factori având într-adevar efect negativ asupra inimii.

„Este o veste buna faptul ca nu exista o legatura între consumul de cafea la filtru și bolile cardiace, deoarece cafeaua este una din cele mai consumate bauturi din lume”, a declarat Esther Lopez-Garcia, instructor la Școala de medicina din cadrul Universidad Autonoma de Madrid, din Spania, care a colaborat la acest studiu.

Cercetatorii au descoperit și ca nu exista o legatura între bolile cardiace și cantitatea de cafea normala, decofeinizata sau ceai consumata. Acest lucru nu înseamna ca trebuie sa exageram cu aceste bauturi. „Nu putem exclude legatura dintre consumul de cafea și riscul de boli cardiace în cadrul unor grupuri mici de oameni”, a spus Rob van Dam de la Harvard School of Public Health, Boston.

S-a evidențiat faptul ca 50% dintre femei și aproximativ 30% dintre barbații care au participat la acest studiu și care au declarat ca beau mai mult de șase cești de cafea zilnic, sunt fumatori, consuma alcool și folosesc aspirina, beau ceai foarte rar, nu iau suplimente vitaminice și fac puțin sport.

În luna martie a fost publicat în Journal of the American Medical Association un studiu care a demonstrat ca persoanele care au o versiune „mai lenta” a unei enzime produsa de ficat prezinta un risc mai ridicat de a se îmbolnavi de o boala cardiaca în cazul în care consuma o cantitate mai mare de cafea comparativ cu persoanele care au în ficat versiunea cu metabolizare rapida a enzimei.

Un studiu publicat în luna noiembrie 2005 a scos la iveala faptul ca nu exista o legatura între consumul de cafea și hipertensiunea arteriala, dar ca este posibil sa existe o legatura între aceasta boala și bauturile acidulate care conțin cofeina.

Mediafax