Contestații la licitația Metrorex privind noile trenuri pentru Magistrala 5

De: Dragos Tanase / 24.03.2015, 18:00
Contestații la licitația Metrorex privind noile trenuri pentru Magistrala 5
Două dintre firmele participante la licitația organizată de Metrorex au depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor plângeri privind decizia Metrorex de a desemna firma spaniolă CAF câștigătoare a licitației. Firma CAF a fost desemnată câștigătoare deși prețul cerut de aceasta a fost cu 20% mai mare decât cel din cea mai ieftină ofertă.

Una dintre contestații a fost depusă de către firma franceză Alstom și s-a referit la punctajul acordat acesteia, micșorat artificial, acuză francezii. A doua contestație a venit din partea firmei românești Astra Vagoane Arad, nemulțumită de descalificarea ei.

Sursele menționate afirmă că francezii acuză faptul că punctajele acordate la licitație au fost stabilite artificial, subiectiv și într-un mod nereal. Din cauza faptului că, potrivit legislației noastre, competitorii la o licitație publică nu au acces la oferta concurenței, aceștia nu pot verifica onestitatea punctării ofertelor.

Unul dintre motivele pentru care oferta Astra Vagoane a fost respinsă este acela că prețul trenurilor ar fi prea mic, spune Valeriu Blidar, patronul companiei.

Conducerea Metrorex nu a putut fi contactată pentru a comenta situația, în timp ce, anterior, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a spus că nu e interesat de firma care câștigă licitația.