Copiii actori români au cucerit festivalurile internaționale de film!

De: Dragos Tanase / 09.10.2014, 18:00
După nenumărate roluri în filme de scurtmetraj pentru copii, apariții în reclame, emisiuni TV și dublaje de voce pentru comedii și animații de succes precum Stuart Little sau Peter Pan, absolvenții Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete" au reprezentat România în juriul unuia dintre cele mai vechi și mai importante festivaluri de film pentru copii din lume, ce a avut loc în orașul istoric Isfahan, situat pe celebrul Drum al Mătăsii.

În perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2014 Mara Moldovan și Nichi Iftimoaie au făcut parte din juriul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film pentru Copii și Tineri din Iran.

Mara și Nichi, alături de jurații din 15 țări din lume

Dacă la ediția precedentă a festivalului, directoarea Școlii „Micile Vedete”, Ema Pendiuc, a dus numele școlii și al României până în Iran, făcând parte din juriu în calitate de Vicepreședinte al Centrului Internațional al Filmului pentru Copii și Tineri – CIFEJ, anul acesta, Nichi Iftimoaie i-a urmat exemplul și a fost ales Președinte al Juriului. Micile Vedete Mara și Nichi s-au bucurat de experiența iraniană, având oportunitatea de a cunoaște o altă dimensiune a lumii filmului pentru copii, de această dată în postura de jurați, într-un mediu multicultural.

Nichi Iftimoaie și Mara Moldovan, alături de gazdele lor, copiii din Iran

Timp de câteva zile, Nichi și Mara au fost prezenți la Teheran, unde au vizionat, alături de alți copii de vârsta lor din Germania, Italia, Tunisia, Spania, Turcia,Pakistan, Grecia ș.a. zeci de filme și animații profesioniste pentru copii și tineri, înscrise de țări din întreaga lume, iar ulterior, au părăsit capitala Iranului pentru a participa la numeroase seminarii și workshopuri pe tema educației prin filmele pentru copii, în orașul istoric Isfahan. Ei au jurizat filmele și animațiile vizionate, au împărtășit idei și experiențe cu copii și adulți de naționalități diferite, toți specialiști în industria filmului pentru copii, iar la final au participat la o fastuoasă festivitate de premiere, la care au fost prezente personalități marcante ale educației și culturii iraniene, printre care și Ministrul Culturii Iranului.

Nichi, președintele juriului, susține un discurs la festivitatea de închidere

Mara Moldovan și Nichi Iftimoaie sunt absolvenți ai Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, prima școală de profil din România, dedicata exclusiv copiilor cu vârste intre 6 și 12 ani. Aici, alaturi de alți copii talentați au pus în practică pasiunea pentru lumea filmului și au învățat ce înseamnă să fii tu însuți actor de film, jucând în nu mai puțin de 8 filme de scurtmetraj pentru copii, dintre care 4 au participat la Festivalul de Film de la Cannes, în 2010, 2011 și 2014, la secțiunile Short Film Corner și Romanian Short Waves.