Coreea de Nord a lansat o rachetă, provocând îngrijorarea comunității internaționale

De: Marian Andrei / 12.12.2012, 09:53
Coreea de Nord a lansat o rachetă, provocând îngrijorarea comunității internaționale
Coreea de Nord a lansat ieri o rachetă, pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, după cum afirmă regimul comunist, comunitatea internațională apreciind că de fapt este vorba despre un test al unei rachete balistice.

„Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spațial Sohae (…) a reușit”, iar „satelitul a intrat pe orbită așa cum era prevăzut”, a anunțat agenția oficială a regimului nord-coreean KCNA.

O parte a comunității internaționale, de unde au venit și primele condamnări ale lansării, consideră că este vorba de fapt de o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune

 

Este vorba despre un „act foarte provocator, care amenință securitatea regională, încalcă direct rezoluțiie 1.718 și 1.874 ale Consiliului de Securitate al ONU (…) și subminează regimul de neproliferare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate națională al Statelor Unite, Tommy Vietor, într-un comunicat.

Moscova „regretă profund” lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, a anunțat în această dimineață diplomația rusă.

Guvernul japonez a anunțat, la rândul său, că racheta nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.

„O rachetă pe care Coreea de Nord o numește satelit a fost lansată la ora 09.49 și a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor„, a explicat biroul premierului.