Corupția în Bulgaria, de trei ori mai mare decât media europeană

De: Marian Andrei / 25.09.2012, 11:50
Corupția în Bulgaria, de trei ori mai mare decât media europeană
Centrul pentru studiul democrației (CSD) de la Sofia a arătat că, în Bulgaria, corupția este de două sau de trei ori mai mare decât media europeană, ajungând la 150.000 de mite pe lună.

Persoanele chestionate în cadrul unei anchete publice consideră că, mai ales în serviciile publice vamale, de justiție, poliție, sănătate și educație, corupția este „în floare”.

Calculată conform unui index de calcul european, corupția în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp de media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31), Lituania (27) și Slovacia (27).

„Din cauza nepedepsirii corupției la nivelurile înalte ale puterii (…) Bulgaria este una dintre puținele – dacă nu singura – țară din Europa fără corupție politică dovedită” de tribunale, arată CSD în acest studiu finanțat de fundația germană Friedrich Ebert.

„Contractele publice, inclusiv proiectele finanțate de UE (…) constituie instrumentul cel mai puternic al corupției politice”, constată CSD, care afirmă că de aceste contracte se folosesc oamenii politici pentru a obține comisioane ilegale.