Coșmarul unei femei care a fugit din Coreea de Nord: ”Toată țara este o mare închisoare”

De: Carmen Ulian / 06.02.2015, 15:00
Coșmarul unei femei care a fugit din Coreea de Nord: ''Toată țara este o mare închisoare''
Condamnată la muncă forțată în lagăr și la o viață de coșmar, Park Ji-hyun povestește în detaliu despre povestea vieții sale, identică cu a semenilor săi nord coreeni.

Într-un interviu acordat Amnesty International, Park Ji-hyun, o femeie condamnată la muncă forțată într-unul dintre lagărele nord-coreene povestește coșmarul prin care a trecut, într-un scurt film intitulat „Celălalt Interviu”, o aluzie la comedia aflată în centrul unei dispute între SUA și Coreea de Nord.

Park povgestește cum prin anii ’90 a plecat în China împreună cu fratele ei, pentru a scăpa de foamete. A fost vândută contra a 5.000 Yuani, cam 500 lire sterline, bani care au ajuns la familia ei pentru a se putea întreține. Cel care a cumpărat-o, un chinez, a ajuns să-și bată joc de ea, la fel cum se întâmplă în majoritatea cazurilor cu nord coreenii care ajung peste graniță, în China.

Ulterior, Park a descoperit că este însărcinată, a născut singură, în secret, iar mai târziu a ajuns să fie trimisă din nou în Coreea de Nord fără copil.

„Lucram mai ceva ca animalele. Trebuia să curățăm un versant pentru a crea câmpuri terasate. Curățam terenul cu mâinile goale”, povestește ea. „În iulie, când recoltam cartofii, pe cei mai mici îi mâncam pe loc așa cruzi, cu mizerie pe ei. Într-adevăr, era nespus de rău. Poți spune că toată Coreea de Nord este o mare închisoare. Tututor oamenilor le este foame. Nu le-au mai rămas nici măcar șobolani, șerpi sau plante sălbatice de mâncat”.

Povestea continuă, iar relatările ei sunt din ce în ce mai dure. Din fericire, într-o bună zi soarta ei avea să se schimbe așa cum nu mai spera.

Citește mărturiile unei femei care a fugit din Coreea de Nord pe Mediafax