Costumele de cosmonaut rusești au căutare

De: Marian Andrei / 28.03.2013, 09:48
Costumele de cosmonaut rusești au căutare
Un costum de cosmonaut, fabricat în fosta Uniune Sovietică în anii 1970, a fost vândut cu 112.484 de euro, marți seară, la Paris, la o licitație organizată de casa Cornette de Saint Cyr.

Considerat o piesă rară, costumul de astronaut Orlan D, semirigid, era estimat la un preț între 100.000 de euro și 120.000 de euro. El a fost achiziționat de un colecționar care a licitat prin internet.

Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo

Costumele din gama Orlan au fost concepute de sovietici începând din 1969 pentru a-i proteja pe cosmonauți în timpul ieșirilor în spațiu.

Și alte obiecte emblematice pentru acea epocă de cucerire a spațiului au fost cumpărate de pasionați și profesioniști din universul designului, licitația oferind peste 180 de obiecte din această categorie.

Printre acestea s-au regăsit o cheie de lansare a capsulei Soyuz, care permite inițierea numărătorii inverse de dinainte de lansare, un extinctor de pe fosta stație spațială MIR, dar și un ceas folosit pe capsulele Soyuz, integrând mecanisme foarte sofisticate.

Toate obiectele scoase la vânzare au participat la programul spațial sovietic și proveneau dintr-o colecție unică, franceză, alcătuită în urmă cu peste 15 ani.