Costumele din „Aferim! ” sunt expuse într-un mall din București

De: Carmen Ulian / 06.03.2015, 10:00
Costumele din
Costumele personajelor principale din "Aferim!", lungmetraj pentru care cineastul Radu Jude a fost recompensat cu trofeul Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin 2015, sunt expuse începând de ieri, în mall-ul AFI Palace Cotroceni din București.
Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului al XIX-lea. „Realizarea lor a durat aproape șase luni, timp în care s-a muncit intens la documentare, apoi concept și confecționare. Pentru producerea costumelor au lucrat peste 30 de oameni (croitori, asistenți, oameni de patină, costumieri, meșteri populari, manufacturieri) și am colaborat cu patru consultanți specializați în vestimentație civilă și militară”, a declarat Dana Păpăruz.
 
„Pentru acest film au fost realizate aproape 2.000 de costume, iar bucureștenii care vor ajunge în săptămânile următoare în AFI Palace Cotroceni vor putea vedea unele dintre cele mai reprezentative piese vestimentare atât pentru film, cât și pentru perioada în care se întâmplă acțiunea lungmetrajului regizat de Radu Jude”, a adăugat Dana Păpăruz.
 
„Aferim!” va fi lansat pe 13 martie în cinematografele din România, la o lună după ce a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

 
Remarcate de criticii de specialitate, costumele din „Aferim!” sunt expuse în perioada următoare la intrarea FAR din cadrul complexului comercial AFI Palace Cotroceni. În cadrul expoziției, pot fi văzute hainele purtate de Teodor Corban (zapciul), Mihai Comănoiu (fiul zapciului, dorobanț), Cuzin Toma (rob), Alexandru Dabija (boier), dar și alte costume pe care publicul le va recunoaște în film. Scenografia expoziției este semnată de Adrian Cristea.
 
După absolvirea secției de Design din cadrul Universității de Artă București, Dana Păpăruz a lucrat ca designer de costume și supervizor la peste 300 de reclame produse de agenții de publicitate din țară și străinătate.
 
În materie de film, are o bogată experiență în producții americane filmate în România: „Side Show”, de Thom Fitzgerald, „Prințesa hoților/ Princess of Thieves”, de Peter Hewitt, producția BBC „Catherine the Great”, de John Paul Davidson și Paul Burgess), „Borat”, de Larry Charles.
 
Dana Păpăruz a semnat și costumele filmului „După dealuri”, de Cristian Mungiu.
 
Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, „Aferim!”, de Radu Jude, este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).