Costurile ascunse ale programului „Prima casa”

De: Marian Andrei / 27.07.2009, 10:54
Costurile ascunse ale programului
Nu mai putin de sapte comisioane si trei taxe trebuie achitate de catre un cumparator al "Primei Case".

Nu mai putin de sapte comisioane si trei taxe trebuie achitate de catre un cumparator al “Primei Case”. La acestea se adauga comisionul care trebuie achitat agentiei imobiliare, in cazul in care apartamentul nu este cumparat direct de la proprietar. Valoarea totala a acestora ajunge la peste 4.200 euro, luand in calcul un apartament de 60.000 euro.

De departe, cea mai mare cheltuiala va fi cea cu taxele notariale: 4.437 lei, adica circa 1056 euro.  In afara garantiei oferite de stat, bancile cer, la randul lor, o garantie suplimentara, sub forma unui depozit colateral, constituit din primele trei rate de dobanda si valabil pe toata perioada creditului. Pentru acest depozit bancile nu vor acorda nici un fel de dobanda, pe toata perioada creditului, de 10-30 de ani.

Evaluarea imobilului mai scoate din buzunarele celor interesati de cumpararea unei locuinte pana la 500 lei, plus TVA, adica circa 142 de euro.

Comisioanele pentru administrarea contului curent, cel de depunere/retragere numerar, de transfer al banilor din credit in contul curent al vanzatorului/constructorului, precum si comisionul de confirmare a soldului creditului mai vaduvesc clientii de inca circa 400 euro.

Citeste pe gandul.info lista cu comisioanele si taxele percepute la cumpararea unei case prin programul "Prima Casa".