Coșurile de gunoi care stau cu ochii pe trecători

Apropo.ro / 13.08.2013, 12:30
Coșurile de gunoi care stau cu ochii pe trecători
În Londra au fost montate coșuri de gunoi cu dispozitive care monitorizează telefoanele trecătorilor.

Firma londoneză Renew a montat cu ocazia Jocurilor Olimpice de anul trecut 100 de containere de reciclare pe străzile Londrei dotate cu ecrane și conectate la Internet cu scopul de a vinde spațiu publicitar. Primăria primește 5% din timpul afișărilor pentru informații de interes general. Recent, Renew a instalat pe o parte din containerele sale dispozitive care detectează smartphone-urile celor care trec prin zonă.

Coșurile de gunoi înregistrează adresele unice de identificare ale telefoanelor (adresele MAC – n.r) care au pornit modul Wi-Fi. Datele adunate de companie sunt folositoare celor care cumpără spațiu publicitar pe ecranele containerelor, aceștia putând să transmită mesaje personalizate trecătorilor recunoscându-i după ruta lor zilnică sau ritmul de mers.

Din punctul nostru de vedere, datele sunt publice, oricine le poate cumpăra. Londra este cel mai supravegheat oraș din lume. Atât timp cât nu atașăm un nume și o adresă datelor culese, este legal„, a spus Kaveh Memari, CEO Renew.

În Uniunea Europeană, site-urile sunt obligate să informeze utilizatorii dacă pe calculatoarele personale va fi instalat un cookie care culege date. Domeniul monitorizării smarphone-urilor și a altor dispozitive Wi-Fi nu este reglementat din punct de vedere legal, tehnologia care face posibil acest lucru fiind nouă.

Renew va dota cu noua tehnologie de monitorizare toate containerele proprii din Londra, New York, Dubai și Kuala Lumpur.

Citește mai multe detalii despre coșurile de gunoi care monitorizează trecătorii, pe ZF.ro