Cota de piata a Internet Explorer a scazut sub 50%

Apropo.ro / 07.11.2011, 12:54
Cota de piata a Internet Explorer a scazut sub 50%
Vremuri grele pentru browserul celor de la Microsoft: pentru prima oara in ultimul deceniu, cota de piata a IE a scazut sub 50%.

Cel mai interesant lucru petrecut in „lumea browserelor” in octombrie 2011 este scaderea cotei de piata a Internet Explorerului la mai putin de 50% (mai precis, la 49,59%). IE a devenit majoritar in preferintele utilizatorilor in 1998, avand un varf in 2004, atunci cand cota sa de piata a atins 95%.

Din 2004, insa, cota sa de piata a cunoscut un declin permanent, sub presiunea concurentei. In acest moment, IE-ul este urmat in preferintele utilizatorilor de Firefox – 21,20 % – si de Chrome, cu 16,60%, acesta avand si cea mai mare crestere – cota de piata i-a crescut de trei ori fata de anul trecut.

Una dintre cauzele scaderii de 1,76% fata de luna precedenta este faptul ca utilizatorii de versiuni IE mai mici de 7 au fost nevoiti sa renunte la ele iar inlocuitorul nu a fost neaparat acelasi browser, existand si multe „dezertari” la concurenta.

Cel mai probabil, browserul Microsoft isi va continua declinul pe piata intr-un ritm similar cu cel de acum si, nu peste foarte multa vreme, Microsoft va pierde primul loc pe piata browserelor, acesta urmand sa fie ocupat de Firefox sau Google Chrome (parerile sunt impartite).