Cozonac

Apropo.ro / 24.04.2002, 14:19
Cozonac
Ingrediente: 1 kg fâinâ bunâ, o ceașcâ mare de zahâr, 2 linguri ulei, 7 gâlbenușuri, 1 pachet și mai bine de unt sau margarinâ Rama, 1 lingurâ de rom, 4 albușuri, 50 g drojdie, ceva zahâr vanilat, o lingurițâ rasâ de sare, 0,5 l lapte proaspât (sau mai mult, dacâ

Ingrediente: 1 kg fâinâ bunâ, o ceașcâ mare de zahâr, 2 linguri ulei, 7 gâlbenușuri, 1 pachet și mai bine de unt sau margarinâ Rama, 1 lingurâ de rom, 4 albușuri, 50 g drojdie, ceva zahâr vanilat, o lingurițâ rasâ de sare, 0,5 l lapte proaspât (sau mai mult, dacâ trebuie), glazurâ: stafide, nuci, alune, rahat.

Tainâ: Cozonacii se fac într-o încâpere cît de caldâ, chiar în zâduf.

Preparare: Drojdia se desface într-un pahar de lapte câlduț și o lingurițâ de zahâr și se lasâ sâ se trezeascâ la viațâ. Într-un castron se opâresc 3 linguri de fâinâ cu 1 pahar de lapte clocotit și se amestecâ bine.

Cînd s-a râcorit cît de cît se amestecâ cu drojdie și se bate plâmâdeala asta temeinic. Se presarâ cu fâinâ și se lasâ deoparte sâ respire și sâ creascâ.

Gâlbenușurile se freacâ cu sare mai întîi, apoi cu zahâr, turnat puțin cîte puțin, pînâ iese o cremâ spumoasâ.

Albușurile se bat spumâ. Untul se pune la topit. Dupâ ce plâmâdeala a crescut, se frâmîntâ cu fâina râmasâ, gâlbenușurile, 1 pahar lapte câlduț și albușuri, preț de o jumâtate de orâ.

Cînd aluatul s-a conturat, se adaugâ la frâmîntat uleiul, zahâr vanilat și, puțin cîte puțin, unt topit sau margarinâ Rama.

Dacâ aluatul e prea tare, se mai pune lapte câlduț, sâ-l înmoaie. Se lasâ aluatul sâ dospeascâ 2-3 ore, la câldurâ uscatâ și sânâtoasâ.

Se ung tâvile de cozonac cu unt. Se unge și mîna cu unt și se rup bucâți de aluat (cît sâ umple o jumâtate de tavâ).

Se alungesc, se împletesc și se pun în forme. Se mai lasâ sâ creascâ jumâtate de orâ, se ung cu ou și se presarâ cozonacii cu stafide, nuci, alune, rahat.

Se dau la cuptor la foc potrivit, cam o orâ.

Sursa: ProTv Magazin