Craciunescu spune ca este incoruptibil

Apropo.ro / 29.09.2004, 09:27
Craciunescu spune ca este incoruptibil
Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Craciunescu, a declarat, marți, într-o conferința de presa, ca nici cînd a fost arbitru, nici dupa ce a devenit șeful arbitrilor, nu a fost "o persoana coruptibila". "Nu am fost o persoana coruptibila. Am

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Craciunescu, a declarat, marți, într-o conferința de presa, ca nici cînd a fost arbitru, nici dupa ce a devenit șeful arbitrilor, nu a fost „o persoana coruptibila”.

„Nu am fost o persoana coruptibila. Am chitanțe de la hotel și de benzina de acum 20 de ani. Nu am luat bani în fotbalul românesc”, a spus președintele CCA.

Întrebat ce parere are despre faptul ca președintele FC Rapid Dinu Gheorghe, care l-a dat în judecata pentru declarații calomnioase, a spus ca Ion Craciunescu ar trebui sa se autosuspende, președintele CCA a afirmat: „Nu vreau sa intru în polemica în nici un fel cu Dinu Gheorghe (n.r. – președinte FC Rapid), dar le transmit celor care încearca sa întrețina o anumita atmosfera ca aștept ca ei sa se dea la o parte din calea mea, pentru ca eu n-o voi face, deoarece sînt convins ca ma aflu pe drumul cel bun. Nu am nici un motiv sa renunț. Nu-mi fac procese de conștiința privind activitatea mea ca arbitru sau ca președinte al CCA. Din contra, ma consider un  exemplu”, a comentat Craciunescu.

Ion Craciunescu a precizat ca, de ziua sa de naștere (27 septembrie), a primit cîteva mesaje-surpriza. „Nu m-a sunat domnul Gheorghe Ștefan (n.r. – președinte de onoare Ceahlaul Piatra Neamț), însa Florin Chivulete (n.r. – fost arbitru, aflat în conflict cu președintele CCA) mi-a trimis un mesaj foarte interesant, plin de cuvinte filozofice. Dincolo de toate, este un gest frumos. De asemenea, domnul Nicolae Rainea m-a sunat, chiar daca am fost în proces și mi-a transmis ca indiferent ce este între noi, va continua sa ma felicite”, a adaugat Craciunescu.

Tudor a procedat corect la meciul Sportul-Steaua

„Dan Petrescu (n.r. – antrenor Sportul) este un profesionist desavîrșit, dar aprecierile sale dupa meciul cu Steaua mi se par subiective și puțin deplasate. Faza in care Sportul a solicitat penalti este o pilda ca nu trebuie sa ne grabim cu verdictele. Prima oara și eu am crezut ca a fost penalti, dar arbitrul a procedat foarte bine. Un jucator cade în careu de o asemenea maniera de ce credeți ca o face? Daca amplifica faza, automat primește cartonaș galben. Iar la faza în care gazdele au cerut aut în loc de corner, lucrurile sînt chiar așa puse pe computer încît daca dam un aut se darîma sistemul? Colegii mei mi-au spus ca a fost corner”, a spus Craciunescu.

Președintele CCA a precizat ca îl așteapta pe Dan Petrescu sa aduca probe în sprijinul afirmațiilor sale conform carora arbitrii au dezavantajat în mod sistematic echipa Sportul. „Îi înțeleg supararea lui Dan Petrescu, dar el însuși recunoaște ca echipa lui rateaza foarte mult”, a comentat Craciunescu.

Ion Craciunescu a afirmat ca nici un antrenor nu a facut plîngere catre CCA pîna acum. „O suta de ani de acum înainte se va da vina pe arbitraj, pentru ca este mai ușor sa ne ascundem dupa arbitri. Asta daca nu cumva vin niște mașini sa arbitreze”, a spus președintele CCA.

Ion Craciunescu a declarat ca a fost nemulțumit de începutul slab de campionat al arbitrilor. „Chiar și arbitrii au fost nemulțumiți. În ultima etapa au fost greșeli, nu însa și probleme. Sînt greșeli care vor fi cît timp va exista arbitrajul, asemenea erori se vor produce la orice competiție din lume”, a precizat președintele CCA.

Craciunescu a menționat ca arbitrul Lucian Dan a greșit „impardonabil” la meciul Pandurii Tîrgu Jiu-Petrolul Ploiești, scor 1-0, disputat în etapa a VI-a a Diviziei B. „Nu i-am facut porci pe arbitri dupa meci, nu sînt niciodata vulgar cu arbitrii. Dan a greșit și numai daca erai dupa gardul stadionului nu vedeai faza cum trebuie. Are unele momente cînd parca nu este la meci, dar eu cred înca în el”, a spus Craciunescu.

Ion Craciunescu a menționat ca ar putea aparea speculații daca centralul bucureștean Alexandru Tudor ar fi delegat la partide în care sînt implicate formații din Capitala. „El nu poate fi mutat pe acte, pentru ca la cît este de corect nici așa nu ar fi bine”, a glumit Craciunescu.

Președintele CCA a subliniat ca a fost instituit un sistem de monitorizare a lotului de arbitri. „Fiecare membru CCA va monitoriza cîte trei arbitri la meciurile de Divizia B, apoi fiecare va face un raport și vom ști unde poate conduce: la Divizia A, B sau C. Daca unul dintre membri face o eroare și trimite în Divizia A un arbitru de B, raspunde cu capul, așa a fost înțelegerea la ultima ședința. Totul va fi tratat cu maximum de seriozitate. Trebuie sa ne edificam rapid asupra celor 60 de arbitri pe care îi avem în lotul național”, a adaugat Craciunescu.

Probleme cu delegarea arbitrilor la meciul Poli AEK-Dinamo

„Șase arbitri de pe lista FIFA au fost delegați la meciuri internaționale. Daca pîna acum ne rugam la Dumnezeu ca UEFA sa delege cît mai mulți arbitri români, acum avem o situație delicata. Trei arbitri vor reveni vineri seara în țara, Anton Heleșteanu sîmbata, iar Augustus Constantin și Cristian Balaj vor lipsi mai mult. Încercam la UEFA sa gasim o soluție pentru a schimba un arbitru de la una dintre cele doua competiții internaționale la care am fost solicitați, cupele europene și Campionatele Europene de juniori, dar este foarte greu”, a spus Craciunescu.

Președintele CCA a explicat motivele pentru care are puține soluții pentru meciul de la Timișoara. „Sorin Corpodean a arbitrat acest meci în primavara. Alexandru Tudor este din București. Cristian Balaj și Augustus Constantin sînt plecați din țara atunci, Anton Heleșteanu nu se întoarce la timp, Marian Salomir a condus Dinamo-FC Brașov, Ionica Serea a arbitrat Poli AEK-Rapid, iar Sebastian Colțescu a oficiat la Apulum-Poli AEK. Sîntem aici sa gasim soluții, dar puneți-va în situația mea”, a comentat Craciunescu.

Ion Craciunescu a precizat ca Poli AEK-Dinamo este unul dintre cele mai grele meciuri din campionat. „Depașește ca încarcatura un derbi precum Steaua-Dinamo. Cred ca vor fi 40.000 de spectatori duminica”, a spus președintele CCA.

Întrebat de ce nu aduce o brigada de arbitri din strainatate, Craciunescu a subliniat: „UEFA spune ca acest lucru este posibil pe baza de voluntariat sau schimburi de experiența. Poți apela la un arbitru strain cu cel puțin o luna înainte de meci, acesta urmînd sa fie invitat la cîteva partide. Deși am spus ca n-aș agrea sa vina arbitri straini, aș fi deschis la un schimb de experiența cu un arbitru din Serbia, care sa se duca la Timișoara, dar regulamentele UEFA nu ne permit acum. În plus, nu avem arbitri internaționali de top pentru a fi trimiși sa ofcieze în alte țari”, a spus Craciunescu.

Mediafax