„Creed” – Rocky Balboa se întoarce

De: Nicoleta Nicolae / 21.12.2015, 11:00
„Creed” – Rocky Balboa se întoarce
De la producătorii Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros. Pictures şi New Line Cinema vine, la început de 2016, cea mai recentă producţie hollywoodiană în regia lui Ryan Coogler – „Creed”, în care Michael B. Jordan şi Sylvester Stallone fac două roluri de excepţie.

Stallone – care a fost nominalizat pentru acest rol la Globurile de Aur 2016, la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar, dramă” – îl readuce la viaţă pe celebrul Rocky, care de data aceasta îşi asumă rolul de mentor, iar Jordan îl interpretează pe un tânăr şi ambiţios boxer, care are toate şansele să fie noul star al acestui sport. 

Adonis Johnson (Michael B. Jordan) nu şi-a cunoscut celebrul tată – Apollo Creed –  boxer campion la categoria supergrea, care a murit înainte de naşterea sa. Însă, aşa cum era de aşteptat, are boxul în sânge. Tânărul decide să plece în căutarea destinului şi ajunge în Philadelphia, locul unde s-a ţinut legendarul meci de box dintre Creed şi mai tânărul şi ambiţiosul Rocky Balboa. Adonis îl caută pe Rocky (Sylvester Stallone) şi îl roagă să îi fie antrenor şi mentor. Deşi renunţase de ceva vreme la sângerosul sport, Rocky acceptă provocarea, mai ales că vede în Adonis ambiţia pe care o avea şi tatăl lui pe vremuri. Din rival feroce, Creed îi devenise foarte bun prieten. Aşa că Rocky spune da şi începe să îl pregătească pe tânăr, care dovedeşte acelaşi sânge rece ca tatăl său.

Moştenirea, mai mult decât un nume

E nevoie de putere, determinare şi ambiţie să ajungi campion, mai ales la box. Pentru tânărul Adonis Jonhson, care are toate acestea în sânge, fiind fiul unui mare campion, mai e nevoie doar de persoana potrivită care să-l îndrume şi să-l antreneze: Rocky Balboa. Dar provocarea pe care o are de înfruntat Adonis nu constă doar în moştenirea unui nume, ci şi a unei umbre greu de dus, cea a unui mare campion. Cu ajutorul lui Rocky însă, Adonis iese din umbra tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată şi devine victorios în ring.

Filmul reprezintă, de fapt, o altă poveste despre oameni care îşi depăşesc condiţia şi se ridică dincolo de orice aşteptare. Şi este o altă versiune a poveştii lui Rocky, în tinereţe. Regizorul Ryan Coogler spune că l-au pasionat de când se ştie filmele cu Rocky şi că, în copilărie, le urmărea împreună cu tatăl său. „Rocky e genul de personaj la care oamenii se pot raporta uşor, toată lumea iubeşte filmele cu Rocky pentru că ele oferă ceva familiar fiecăruia dintre noi, fie că e vorba de fani ai acţiunii, ai dramei, ai romantismului”, crede Coogler.

 

Până să îl aducă la viaţă pe Adonis, Coogler a trebuit să îl convingă pe Sylvester Stallone să se implice în proiect. Actorul, al cărui nume e aproape sinonim cu cel al personajului Rocky pe care l-a jucat în şase filme în ultimii 40 de ani, este şi unul dintre producătorii acestei pelicule. „Rocky a lăsat o impresie atât de puternică asupra oamenilor, încât am simţit că este responsabilitatea mea să ţin personajul viu şi intact”, spune Sylvester Stallone, care a îmbrăţişat rapid ideea unui film în care Rocky joacă rolul de mentor al unui tânăr.

Coogler îşi aduce aminte cu amuzament prima lui întâlnire cu Stallone. „Mi-am dat seama că era un pic sceptic, eu nu făcusem nici măcar un lungmetraj şi cred că se gândea «Cine o fi puştiul ăsta care vorbeşte de un nou film Rocky»?”. La scurt timp după prima întâlnire cu Stallone, Coogler l-a abordat şi pe Michael B. Jordan, care s-a declarat entuziasmat din clipa în care a auzit ideea. „Cu timpul, pe măsură ce ideea prindea contur, mi-am dat seama ce responsabilitate enormă port pe umeri: moştenirea de 40 de ani a lui Rocky”, afirmă Jordan. Coogler, însă, spune că a încercat, prin această producţie, să evoce personajul Rocky din primele filme şi să îl aducă în contemporaneitate, să îl facă pe placul tinerilor de astăzi.  

„Creed” îi are în distribuţie şi pe Tessa Thompson, cunoscută publicului din „Selma”, care joacă rolul Biancăi, o cântăreaţă de care se îndrăgosteşte Adonis, dar şi pe Phylicia Rashad, în rolul lui Mary Anne Creed, mama lui Adonis. O apariţie specială este cea a lui Anthony Bellew, un boxer britanic, campion de trei ori la categoria grea, care joacă rolul lui Ricky Conlan în film, tot campion la box.

Sinopsis

„Creed” spune povestea unei relaţii de mentorat şi prietenie care se naşte între un fost mare campion la box, la categoria supergrea, Rocky Balboa, şi un tânăr care şi-a propus să iasă din umbra tatălui său – Apollo Creed, rivalul şi ulterior prietenul lui Rocky – pentru a-şi croi propriul drum în box.

Filmul este regizat de Ryan Coogler, un tânăr regizor de la Hollywood, şi îi are în rolurile principale pe Michael B. Jordan, Sylvester Stallone şi Tessa Thompson. Ideea filmului îi aparţine lui Coogler, iar scenariul este scris de el în colaborare cu Aaron Covington. „Creed” este al doilea lungmetraj al lui Coogler, care a fost numit bursier al Fundaţiei Time Warner în 2012 şi care intră complet în familia Time Warner odată cu acest film.