Creierul pacienților aflați în coma se poate regenera

Apropo.ro / 06.07.2006, 10:57
Creierul pacienților aflați în coma se poate regenera
Victima unui accident rutier, care s-a trezit singura dupa ce a stat timp de 19 ani în coma, i-a ajutat pe specialiștii neurologi sa descopere capacitatea de regenerare a creierului uman, informeaza ediția electronica a ziarului Telegraph. Aceasta descoperire a stârnit iar

Victima unui accident rutier, care s-a trezit singura dupa ce a stat timp de 19 ani în coma, i-a ajutat pe specialiștii neurologi sa descopere capacitatea de regenerare a creierului uman, informeaza ediția electronica a ziarului Telegraph.

Aceasta descoperire a stârnit iar dezbateri aprinse în legatura cu o idee mai veche: daca pacienții aflați în coma ar putea fi ajutați mai mult.

Cercetatorii cred ca celulele din zonele care nu au fost afectate ale creierului lui Terry Wallis au refacut conexiunile dintre ele, pe toata perioada când acesta s-a aflat în coma. În urma cu trei ani, pacientul a reușit sa vorbeasca puțin și a fost capabil sa miște partea stânga a corpului. Totuși, acesta crede ca se afla înca în 1984, anul accidentului, când el avea 19 ani și când s-a nascut și fiica lui, Amber.

Doctorii fusesera de parere ca el este o cauza pierduta, dupa accidentul suferit, în urma caruia mare parte a creierului lui a fost afectata.

Utilizând noi tehnici pentru a studia structura și conexiunile din creierul lui, medicul Henning Voss, de la Colegiul medical Weill Cornell din cadrul Citigroup Biomedical Imaging Centre, New York, și doctori de la alte trei instituții medicale au remarcat trasaturi distinctive ale creierului care au fost interpretate ca regenerari ale axonilor, proiecțiile neramificate ale celulelor nervoase care formeaza substanța alba a creierului.

În studiul publicat în Journal of Clinical Investigation, ei arata ca în creierul lui Wallis au început sa se restabileasca conexiuni care sa permita manifestarea unor funcții precum cea motorie sau vorbirea.

Echipa de medici a indicat ca, deși regenerarea axonilor nu are loc la toți pacienții aflați în coma, cercetarile lor ar putea sa-i ajute sa determine daca medicamentele sau noile terapii ar putea sa fie de ajutor pentru acești bolnavi.

Mediafax