Crina Matei

De: Cătălina Matei / 20.10.2008, 00:00
Crina Matei
Micul Paris, cu romanţele şi lăutarii de la colţ de stradă, încă mai dă tonul în muzica românească. După zeci de ani de uitare, cîntecele Mariei Tănase, ale lui Jean Moscopol sau romanţele lui Cristian Vasile sînt redescoperite. Un astfel de proiect muzical este cel al Crinei Matei, care, împreună cu instrumentişti români, ţigani şi cubanezi, dă o notă aparte muzicii vechi româneşti.

Cum sună muzica lăutărească pe ritmuri cubaneze? Este o provocare pe care Crina a concretizat-o în cel mai nou proiect muzical al său – ”Crina Matei Project”. ”E o formulă orchestrală mixtă, formată din taraf tradiţional românesc şi nişte instrumentişti originari din Cuba. Şi în acest proiect am pornit de la teme vechi româneşti reorchestrate pe ritmuri diferite. Noi mergem pe ideea unei combinări atît între stilurile muzicale cît şi între manifestările scenice, un fel de – dans, muzică şi teatru. Deja am avut nişte spectacole în această formulă, pînă să plece băieţii în Cuba – ei fiind rezidenţi în România trebuie să ajungă o dată pe an în ţara de origine pentru a-şi reînnoi viza. Se vor întoarce la sfîrşitul lunii, iar în noiembrie şi în decembrie avem deja programate o serie de spectacole, atît în ţară cît şi în Belgia”, ne explică actriţa.

”Dintre temele vechi româneşti de la care am plecat în acest proiect, trei cîntece le avem deja înregistrate. Unul dintre ele este un foarte vechi cîntec românesc care se numeşte

Orchestra Crinei…

Formula ”de bază” a orchestrei este compusă din: Crina Matei (voce), Alexandru Vasile (clarinet), Bogdan Iordache (ţambal), Adam Niculae (vioară), Nicu Manciu (acordeon), Gabi Filip (tobe), Horia Sidorof (bas), Daniel Dragomir (backing&dance), Luis Angel Palomino Toero (saxofon), Harvis Cuni Pedron (trompeta), Denys Ramires (bongos) şi Carlos Enrique Sanchez Herrera (clape).

Direct pe Youtube

Dacă o căutaţi pe Crina pe Youtube, o să aveţi o surpriză. Pe lîngă postările cu melodiile interpretate la diverse emisiuni, veţi găsi şi un clasament al fetelor cu lipici. Astfel, la ”The Dude Review”, o producţie online foarte urmărită în Canada, Crina apare pe lista ”preferatelor” alături de Anne Hathaway, Angie Everhart şi Stacey Dash.