Crina Matei fascinată de bunătăţile culinare româneşti

Apropo.ro / 08.05.2012, 11:08
Crina Matei fascinată de bunătăţile culinare româneşti
Deşi născută şi crescută la oraş, Crina s-a acomodat foarte bine cu viaţa de la ţară, dar mai ales cu bunătăţile culinare specifice fiecarei zone din ţară în care actriţa a păşit alături de echipa emisiunii “Să gătim româneşte” de la Euforia tv.

– Care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de când prezinţi emisiunea „Să gătim româneşte” de la Euforia TV?
Am intrat în zeci de case de gospodari din Ţara Moţilor până în Delta şi din inima Bucovinei până în Oltenia. M-a copleşit căldura oamenilor obişnuiţi deschişi să ne împărtăsească felul în care se străduiesc să-şi prezinte obiceiurile locului, mâncăruri gustoase şi sănătoase, moştenite de sute de ani de la înaintaşii lor. Am avut privilegiul să beau lapte proaspăt de capră, să culeg roşiile şi ardeii din grădină. Ştiţi ce frumos să mergi seara la grădină şi culegi cu mâna ta ardei şi roşia pe care s-o mănânci cu o bucată de brânză proaspătă? Nu m-am gândit niciodată, eu fată crescută pe asfaltul Bucureştiului, că voi încerca sentimente de linişte, de bucurie, de infinită plăcere alături de oamenii satului. Mă refer la satul românesc, presat şi el de necazurile crizei mondiale, dar unde e bine să ne întoarcem oricât de des putem şi să lăsăm fumurile Bucureştiului pentru fumul cuptorului cu lemne din bătătura gospodarului.

Crina Matei– Cât de pricepută eşti tu în bucătărie?
Gătesc destul de des în ultima vreme, pentru că îmi place când vin din fiecare deplasare să aplic şi eu câte ceva din ceea ce am învăţat prin locurile pe unde mergem.

– Care este mâncarea ta preferată? De ce?
Imi plac salatele de tot felul. Fie că sunt cu piept de raţă, de curcan sau cu file de ton. Imi plac supele şi ciorbele acrite cu borş făcut în casă.

– Ce trucuri legate de gastronomie ai învăţat de la mama ta?
Un obicei învăţat de la mama este că la salata de vinete coapte să adaug jumătate de cantinate de dovlecel fiert. Ii sporeşte gustul, dar este şi un bun pansament gastric. Carnea de raţă, de curcan, tot de la mama ştiu, e mai fragedă dacă, încă de cu seară o speli şi o pui într-un bait din ulei de măsline, usturoi, cimbru, sare şi piper.

Cât de important este pentru o femeie să ştie să fie şi o bună gospodină, şi o femeie de carieră şi femeia sexy, dorită de toată lumea?
O femeie e bine să se îngrijească, să ştie să se îmbrace, să fie capabilă să aibă un discurs coerent în societate şi, de ce nu, să- şi valorifice senzualitatea şi feminitatea. Dacă ştie să pregătească şi o supă delicioasă, o friptură gustoasă sau o cină sofisticată, atunci aprecierea va fi una pe măsură.

– Când ai gătit tu ultima dată?
Azi. Am pregătit nişte icre de ştiucă stropite cu lămâie şi am făcut un mouse de ciocolată bicoloră, aşa cum am învăţat de la bunul meu prieten Cristi Sora. A ieşit o nebunie.

– Ce alte proiecte mai ai în plan în afară de emisiunea „Să gătim româneşte!” de la Euforia TV ?

Tocmai am scos premiera cu spectacolul „Investiţia” unde joc alături de Tudorel Filimon, Viorel Păunescu, Cătălin Mirea. E o comedie amară, cu un subiect local şi foarte actual. Se joacă la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

Dana Popa