Crinul preşedintelui!

De: Cătălina Matei / 28.04.2008, 00:00
Crinul preşedintelui!
În serialul ”Anticamera” de la PRO TV, îl interpretează pe Crin Stănescu, unul dintre oamenii preşedintelui, care mai mult încurcă decît descurcă. Indiferent dacă răsuceşte o scobitoare în colţul gurii sau îşi arată şosetele găurite, Lucian face din personajul său o demonstraţie de umor pur.
Născut şi crescut în Giuleşti, Lucian şi-a petrecut vacanţele la bunici, în Vrancea. Vacanţe ”asezonate” cu ciorbă de prune şi caş prăjit, dar şi ”condimentate” cu ceva peripeţii: ”Dintre toate prostiile pe care le-am făcut în copilărie, cea mai periculoasă a fost cînd am dat foc la curte. Aveam vreo 14 ani pe atunci. Mă jucam cu sora mea, mai mică decît mine cu doi ani, şi aprindeam nişte coceni. Ne-am dat noi seama că, dacă-i ardem la un capăt, putem să desenăm cu ei. Sora mea a aprins mai mulţi, a izbucnit o flacără mare, iar eu m-am gîndit să o sting cu un snop de stuf. Şi am aşteptat să se stingă, însă focul s-a extins la căpiţele de fîn din curte. Bunicii mei au primit o amendă de 3000 de lei, o sumă foarte mare pe vremea lui Ceauşescu”, povesteşte Lucian. Între timp, s-a mutat în Sălăjan, cartier în care domiciliază şi în prezent. Capitolul ”şcoală” se prezintă astfel: ”Premiul I – în clasa întîi, în a doua, în a treia şi în a patra. Apoi, premiul II în clasa a cincea, premiul III în clasa a şasea, menţiune în clasa a şaptea şi nimic – într-a opta!”. După ce a picat cu brio la “Mihai Viteazul”, a ajuns la Liceul de căi ferate şi material rulant nr. 11, din Crîngaşi. La sfîrşitul clasei a noua, Lucian a mers în tabără, la Năvodari. Costumat în fată, a participat la Miss Năvodari. N-a cîştigat concursul de frumuseţe, însă i-a atras atenţia unui profesor de la Colegiul ”Sfîntul Sava”. La îndemnul acestuia, s-a transferat în clasa a zecea la ”Sava”.
Poezie, poezie…
În ultimul an de liceu, Lucian a început să se intereseze de facultăţi. Iniţial, a vrut să dea la Drept, însă a găsit o facultate unde se intra cu o poezie şi cu un examen la literatura română. Era vorba de ATF, actualmente UNATC. Cu ajutorul unor cunoştinţe, a ajuns să fie pregătit de Catrinel Dumitrescu. Cu o poezie de Caragiale, interpretată cu mare clasă, a intrat primul pe listă, la clasa doamnei Olga Tudorache. În ultimul an de facultate, a început să joace la teatrul din Buzău. Şi tot atunci a început să lucreze şi în televiziune. După ce a prezentat mai multe emisiuni la TVR 2 şi la Naţional TV, Lucian a preluat ştafeta de la Cove şi a ajuns asistentul Andreei Marin. Între timp, a ajuns să joace şi la teatrul din Brăila. Pe lîngă drumurile între scenă şi emisiuni, ca să mai facă un ban în plus, actorul a vîndut rechizite şi haine. Ba chiar şi-a deschis şi o cafenea în Sălăjan, însă afacerea n-a ţinut prea mult timp.
Fără lacrimi
Se pare că rolurile de comedie îl prind foarte bine pe Lucian, care n-ar putea să joace în telenovele pentru că nu poate să plîngă la comandă: ”Nici măcar dacă mă uit la bec nu pot să plîng! Eram invidios pe un coleg de facultate care izbucnea în lacrimi imediat”. Primul contact cu PRO TV-ul a fost la serialul ”Om sărac, om bogat”, unde a interpretat rolul unui homosexual – Paco. La casting-ul pentru ”Anticamera”, Lucian a dat probe pentru două roluri: Alex Popa şi Crin Stănescu. Pînă la urmă, a rămas… floarea preşedintelui! Crin este fostul prim consilier al preşedintelui Boerescu, retrogradat din funcţie din cauza unui scandal de presă: ”Îmi place foarte mult acest rol, este ofertant, mai ales că domnul Călinescu mi-a dat libertate să-mi construiesc personajul în stilul meu. Crin face multe prostii, nu are nimic din tactica lui Alex Popa, dar stîrneşte rîsul”.
Este născut pe 3 decembrie 1977. În prezent, Lucian este actor la Teatrul ”Nottara”, unde joacă în ”Ritmuri”, ”Capul de răţoi” şi ”Uzina de plăceri”. În timpul liber, fuge la Braşov, la iubita lui, sau îşi plimbă căţeii, doi spitzi – Foxy şi Peticilă. Şi mai trage cu ochiul la emisiunile culinare!
 
Anticamera
duminică, 22.45, PRO TV