Crisan uns din nou

Apropo.ro / 17.12.2001, 08:57
Crisan uns din nou
Adunarea Generala a FR Sah, singura întrunire de acest gen organizata de o federatie sportiva la care presa nu a avut acces, a fost organizata la Brasov, orasul natal si de resedinta al lui Alexandru Crisan. Adunarea Generala Ieri, la cantina-restaurant Carpatex din Brasov, situata în


Adunarea Generala a FR Sah, singura întrunire de acest gen organizata de o federatie sportiva la care presa nu a avut acces, a fost organizata la Brasov, orasul natal si de resedinta al lui Alexandru Crisan. Adunarea Generala

Ieri, la cantina-restaurant Carpatex din Brasov, situata în apropiere de noul sediul al firmei Alexander Group, al carei proprietar este Alexandru Crisan, s-a desfasurat Adunarea Generala a Federatiei Române de Sah.

Accesul în cladire a fost riguros controlat de patru oameni de ordine postati la poarta. „Ziaristii trebuie sa aiba o acreditare speciala semnata de Alexandru Crisan, iar invitatii trebuie sa fie scrisi pe acesta lista”, a anuntat unul dintre bodyguarzi, fluturînd o foaie de hîrtie. Cu un zîmbet de multumire daltuit pe fata osoasa, el a adaugat: „În afara de cei care au îngaduirea maestrului, aici nu intra nimeni, nici musca!”.

Murmurele revoltate ale celor înghesuiti în fata intrarii au fost taiate brusc. „De fapt, nici nu s-au dat acreditari. Va asteptam marti, la conferinta de presa. Si cu asta, Sarbatori fericite!”, a încheiat cerberul. Pe drumul care ducea spre sediul firmei lui Crisan mai erau însirati înca doi bodyguarzi pentru ca toti cei curiosi sa fie tinuti la distanta.

Sedinta s-a desfasurat cu portile închise, iar participantii, respectînd directivele lui Alexandru Crisan, au fost retinuti în putinele declaratii facute dupa sfîrsitul întîlnirii. A fost singura Adunare Generala a unei federatii sportive la care presei i s-a aplicat interdictia de a participa. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca la alegeri au luat parte reprezentantii unor cluburi înfiintate peste noapte în zona Rovinari-Tg. Jiu, unde Crisan are o mare influenta.

În ciuda vointei marelui maestru, rezultatele alegerilor au fost totusi divulgate. Cu saptezeci de voturi dintr-un total de optzeci si sase, Crisan a cîstigat un nou mandat la presedintia FR de Sah, iar singurul sau contracandidat, Teodor Nicolaescu, nu s-a prezentat. Radu Ion Muresan si Dan Mirescu au fost desemnati vicepresedinti. În cadrul sedintei s-a stabilit si Comitetul director. La finalul întrunirii de la cantina Carpatex, vechiul si proaspatul presedinte a afirmat: „Vreau sa fac o schimbare în bine pentru sahul românesc, sa modific mentalitatea si organizarea lui”.

Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade, care nu a fost prezenta la Adunarea Generala fiind suspendata din activitatea federala, a declarat: „Asta este! Crisan este cel care a organizat alegerile, mi se pare normal sa fi cîstigat. Au venit oricum numai oamenii chemati de el. Macar daca ar face de-acum încolo ceva constructiv pentru sah, macar daca ar termina cu razbunarile”.

Pedepsit de FIDE

Alexandru Crisan (39 de ani) a fost numit în aceasta vara presedinte al FR Sah de catre ministrul Georgiu Gingaras. Prin acelasi ordin, demnitarul a desfiintat Biroul Federal, moment în care lumea sahului românesc s-a împartit ireconciliabil în doua tabere adverse: cea condusa de omul de afaceri Crisan si secretarul general Margareta Muresan si cealalta reprezentata de Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade.

La cîteva luni de la numire, în urma unor reclamatii prin care era acuzat ca a trucat mai multe partide, FIDE i-a anulat lui Alexandru Crisan (MMI), în septembrie, 47 de puncte, acesta ajungînd de la Elo 2.635 (locul 49 în lume) la E 2.588 (pozitia 126).
Sursa:www.prosport.ro