Cristian Cioacă, 3 ani de închisoare pentru moartea Elodiei

De: Mia Nicolescu / 08.02.2014, 14:40
Cristian Cioacă, 3 ani de închisoare pentru moartea Elodiei
Cristian Cioacă ar putea scăpa cu o pedeapsă de numai 3 ani de pușcărie pentru uciderea Elodiei Ghinescu.

Noul Cod Penal l-ar putea ajuta pe Cristian Cioacă să plătească un preț mult mai mic pentru uciderea soției sale.

Avocatul Artin Sarchizian a explicat cum este posibil acest lucru.

„Dacă Cioaca recunoaște că, pe fondul unei neînțelegeri conjugale, i-a aplicat o lovitură Elodiei, din cauza căreia aceasta s-a dezechilibrat, lovindu-se de un corp dur, decedând, atunci încadrarea juridică a faptei nu va mai fi la omor calificat, ci la infracțiunea de lovituri cauzatoarea de moarte. Diferența între cele două o face forma de vinovăție. La omor, s-a urmărit sau s-a acceptat suprimarea vieții victimei, pe când la lovituri cauzatoare de moarte, nu s-a urmărit și nici nu s-a acceptat asta”, explică avocatul.

Elodia Ghinescu și Cristian Cioacă

Avantajul constă în faptul că, potrivit Noului Cod Penal, pedeapsa pentru lovitura cauzatoare de moarte este închisoarea de până la 12 ani, iar posibila infidelitate a Elodiei i-ar mai putea scădea din anii de pedeapsă.

„Dacă se reține faptul că atitudinea violentă a lui Cioacă a fost produsă pe fondul unei tulburări/emoții cauzate de infidelitatea Elodiei, atunci se poate reține circumstanța provocării, care ar duce la reducerea cu 1/3 a limitei de pedeapsă. Astfel, se ajunge la 8 ani. În continuare, judecătorul nu va aplica maximul de 8 ani, câtă vreme avem un act de recunoaștere, ci, cum a făcut și în prima instanță, va da o pedeapsă cuprinsă între jumătate și maxim, cel mai probabil 6-7 ani. Astfel, șansa lui Cioacă de a se elibera condiționat va fi reală în maximum 3-4 ani, având în vedere că trebuie să execute 2/3 din pedeapsa aplicată, din care scădem cât a stat arestat, circa un an”, a mai spus avocatul Artin Sarchizian.