Cristian Leonte: “Suntem mai legaţi de restul Europei decât ştiam”

Apropo.ro / 27.09.2012, 10:40
Cristian Leonte: “Suntem mai legaţi de restul Europei decât ştiam”
Pe 30 septembrie, la PRO TV începe un nou sezon al emisiunii ”România, te iubesc!”. Cristian Leonte ne promite un nou cocktail de reportaje şi anchete despre ţara în care trăim.

– Pe ce subiecte mergeţi în noul sezon al emisiunii „România, te iubesc!”?
Îmi place să păstrez surpriza asupra fiecărei ediţii „Romania, te iubesc!”, atât cât se mai poate într-o lume digitală în care totul este dezvăluit şi împărţit de mii de oameni, instantaneu. Dar, vor fi subiecte puternice, de exemplu despre greşeli care – neîndreptate de zeci de ani – ne schimbă viaţa în rău şi ne răpesc şanse; veţi vedea tendinţe recente, dar şi tradiţii în societatea noastră şi vom simţi împreună revolta în faţa nepăsării, un rău tot mai prezent aici.

– Care dintre reportaje au necesitat cel mai mult timp?
Materialele fiecărei ediţii „România, te iubesc!” sunt spectaculoase şi pertinente pentru că fiecare corespondent investeşte foarte mult timp în creaţia sa. Discuţia cu sursele, documentarea, aşteptarea unui răspuns din partea autorităţilor, filmările – care pot dura mult şi pot fi departe, în ţară ori în afara ei – întotdeauna necesită mult timp. Dacă adăugaţi şi orele de montaj şi retuşurile finale, se adună foarte uşor zile în şir, chiar săptămâni.

– Care sunt motivele pentru care în continuare iubeşti România?
Iubesc România în continuare pentru limba română (sunt un mare admirator al celor care încă o vorbesc cu mult talc şi farmec), pentru locurile ei frumoase (vizitate deja, ori care încă mă aşteaptă), şi pentru o mână de oameni frumoşi şi înţelepţi pe care am avut norocul să-i întâlnesc. Evenimentele din ultimii ani arată că suntem mai strâns legaţi de restul Europei şi al lumii decât ştiam ori ne aşteptam. Avem şanse reale să ne dezvoltăm şi să creştem nivelul de trăi şi de civilizaţie. Cale înapoi nu există. În cel mai rău caz, va dura foarte mult.

– Care este locul din lumea asta în care te simţi cel mai bine?
Acasă mă simt cel mai bine! Iar după mai mulţi ani de experienţe frumoase cu oameni deosebiţi, pot spune că sunt norocos să pot numi mai multe locuri „acasă”. Şi le mulţumesc! Le mulţumim tuturor care ne aleg, de la ora 18, în fiecare duminincă. Le mulţumim şi pentru comentariile lăsate pe site sau pe facebook, şi ne vom bucură să îi revedem din 30 septembrie!
Nicoleta Nicolae