Cristian Mungiu şi Cristi Puiu, nominalizaţi la Palme d’Or

De: Nicoleta Nicolae / 15.04.2016, 09:32
Cristian Mungiu şi Cristi Puiu, nominalizaţi la  Palme d’Or
Filmele "Bacalaureat", de Cristian Mungiu, şi "Sierra - Nevada", de Cristi Puiu, au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, ce se desfăşoară între 11 şi 22 mai, au anunţat joi organizatorii.

„Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, este un film despre provocările paternităţii. În distribuţie se regăsesc actorii Adrian Titieni şi Vlad Ivanov.

Acţiunea din filmul lui Cristi Puiu — „Sierra-Nevada” — se desfăşoară în timpul unui parastas. În distribuţia acestei producţii se regăsesc Bogdan Dumitrache şi Mimi Brănescu.

Cristian Mungiu a primit în 2007 Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. S-a întors apoi în competiţia festivalului cu „După dealuri”, în 2012. Atunci, filmul său a primit două premii: cel pentru scenariu şi cel pentru interpretare (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan).

Cristi Puiu a primit, în 2005, la Cannes, marele premiu al secţiunii Un Certain Regard, pentru „Moartea domnului Lăzărescu”. S-a întors pe Croazetă în 2010, cu „Aurora”, selectat în aceeaşi secţiune — Un Certain Regard.
Juriul care va desemna câştigătorul marelui premiu Palme d’Or, dintre filmele prezentate între 11 şi 22 mai, este condus de cineastul australian George Miller, regizorul seriei „Mad Max”.