Cristian Tabără, printre polonezii din Bucovina

Apropo.ro / 09.02.2009, 00:00
Cristian Tabără, printre polonezii din Bucovina
În ediţia de duminică, 15 februarie, a emisiunii “Te vezi la Ştirile PRO TV”, Cristian Tabără îi va conduce pe telespectatori în Bucovina, la Cacica şi Soloneţul Nou, locuri în care trăieşte comunitatea polonezilor din România.

Oficial, aproape 4000 de polonezi trăiesc astăzi în ţara noastră, majoritatea în judeţul Suceava, dar şi în Bucureşti, Timiş şi Hunedoara. Însă în realitate, potrivit statisticilor “Dom Polski”, Uniunea polonezilor din România, numărul acestora s-ar ridica la aproximativ 10.000.

În secolul al XVIII-lea, o dată cu începuturile exploatării sării în mina de la Cacica, foarte mulţi specialişti polonezi au venit în Bucovina. Tot acolo, în mina de sare de la Cacica, a fost şi primul loc de rugăciune din zonă – într-o mică încăpere, cioplită manual, s-a înălţat o cruce de sare căreia i se închinau şi catolicii şi ortodocşii deopotrivă.

O sală uriaşă, dedicată acum practicării sporturilor, servea la începutul secolului XX drept sală de bal. Împodobită cu candelabre enorme din fier forjat cu lumînări, bănci de lemn, dotată cu spaţiu pentru garderobă, bufet şi orchestră, sala de bal din salina Cacica era locul ideal pentru petrecerile înaltei societăţi.

În mină se găseşte chiar şi un mic lac artificial, pe care lumea bună obişnuia să se plimbe în două bărcuţe minuscule trase de mineri. Chiar şi regele Carol a încercat acest tip de distracţie atunci cînd a vizitat minele de la Cacica.

Însă comunitatea polonezilor din Bucovina înseamnă mult mai mult decît minele de sare de la Cacica. Înseamnă spiritualitate – adică biserica datînd de la începutul secolului al XIX-lea, dar şi tradiţie, menţinută prin eforturile ansamblului Solonceaka şi, bineînţeles, bigos – mîncarea tradiţională poloneză ce tronează pe mese în zilele de sărbătoare.

Te vezi la Ştirile PRO TV – duminică, 13.15, PRO TV