Cristian Zărescu – În direct, din război

Apropo.ro / 18.08.2008, 00:00
Cristian Zărescu - În direct, din război
Pe 8 august, noaptea, au ajuns în zona de conflict din Georgia. Cristian Zărescu şi cameramanul Codruţ Mănescu au fost primii jurnalişti din România care au aterizat în mijlocul celui mai nou război din lume. “Şi am fost şi printre ultimii străini care au intrat în Georgia. A doua zi, aeroportul a fost închis”.

“În mod normal, războiul din Georgia trebuia să se încheie, dar ruşii continuă să tragă şi să bombardeze, chiar dacă s-a semnat un acord de încetare a focului”, povesteşte corespondentul Realitatea TV. “Parcă nu se mai termină acest război. Se trage, se trage şi iar se trage mai mult din partea ruşilor, pentru că pe georgieni nu i-am văzut să riposteze prea mult”, spunea jurnalistul joia trecută. Acesta a fost impresionat de soldaţii georgieni, care se chinuie să ţină piept armatei ruse.

Sub două ore de somn pe noapte

Cristian Zărescu şi Codruţ Mănescu fac naveta în fiecare zi la Tbilisi şi recunosc că nici un loc nu mai mai este sigur în Georgia. Chir şi în Tbilisi au văzut bombe. “Nu trebuie să uităm că, pînă acum, în acest conflict au murit cinci jurnalişti, iar alţi şapte au fost grav răniţi. Georgia este, fără îndoială, în acest moment, cel mai periculos loc de pe Pămînt. Pînă la urmă, noi venim doar să mediatizăm un conflict, nu înţeleg de ce trebuie să moară şi jurnalişti. Asta chiar mă demoralizează cîteodată. Nu suport să aud că un coleg de-al meu a murit. Pe ultimul, olandez, chiar îl cunoşteam…”, spune Cristian.

Pe lîngă aceste pericole, cei doi au dormit în ultima săptămînă, în medie, mai puţin de două ore pe noapte. Adică sînt într-o stare avansată de oboseală. Iar în privinţa mîncării… “Cînd putem şi ce putem. În general, ne cumpărăm brînză, roşii şi castraveţi”. Pînă acum, Cristi a avut şi peste 20 de transmisiuni pe zi prin telefon şi încă 3-4 live-uri. Nici el şi nici cameramanul nu ştiu cînd se întorc acasă. “Acest subiect trebuie mediatizat şi eu trebuie să fiu aici. Casa sau viaţa mea personală mai pot aştepta”, spune hotărît corespondentul Realitatea TV.

Un milion vs. 40.000 de soldaţi

Şi diferenţele între cele două armate chiar sînt enorme. “Ruşii au peste un milion de soldaţi, georgienii – doar 40.000. Ruşii au aproape 2000 de avioane, iar georgienii – doar 12. Este incredibil cum soldaţii georgieni încearcă să îşi apere ţara. Practic, se întîmplă la fel ca în filmul pe care îl vedeam în copilărie – Rambo 3 – cînd unii atacau călare, înarmaţi doar cu pistoale, iar alţii atacau cu tancurile. Aşa stă situaţia şi aici”, îşi continuă el povestirea.

Cu nesiguranţă, despre ruşi

“Ruşii sînt chiar OK, atunci cînd vor, dar pot fi şi foarte răi. Azi, i-am filmat, au zîmbit, iar după o oră au scos pistolul şi au tras în aer ca să fugim. Patru echipe TV au rămas fără maşini, pentru că ruşii i-au ameninţat că îi împuşcă dacă nu pleacă. Pur şi simplu, le-au furat vehiculele. Nici nu ştiu dacă jurnaliştii şi le-au recuperat. Tot timpul este periculos. Joia trecută, s-a tras din avion într-o maşină aflată la doar 200 metri de noi”.