Cristina Şincai – Şefa secretelor politice

Apropo.ro / 25.08.2008, 00:00
Cristina Şincai - Şefa secretelor politice
Prezintă “Fabrica” şi are talentul să pună întrebări spinoase invitaţilor ei cu o blîndeţe incredibilă. La începutul carierei, şi-a dat demisia din radio pe motiv că începea campania electorală şi ea nu voia să lucreze pe domeniul politic. “Acum nu văd decît politică în faţă!”, afirmă ea zîmbind.

-Cum a fost prima oară cînd ai prezentat “Fabrica”?
Groaznic! Eu sînt jurnalist de teren. Acolo, ştiu să vorbesc. Prima dată cînd am prezentat "Fabrica", am realizat că eram zero la capitolul studio. În cîteva ore, a trebuit să învăţ toate detaliile tehnice, cînd să vorbesc, cînd să tac. Ei bine, în vreo două ore, toată lumea mi-a explicat ce trebuie să fac. Am priceput aşa, în mare, cum este sistemul tehnic. Însă, cu cîteva secunde înainte de a intra în emisie, a căzut tot sistemul, iar eu m-am trezit pe post şi, mai mult, cu şeful fix în faţa mea, pentru că el se temea, probabil, că nu sînt în stare să mă descurc. Chiar dacă nu ştie, el m-a salvat. M-a amuzat reacţia lui – nu avea cum să intre cu mine pe post. Mă privea oarecum speriat. Nu ştiu cum, dar situaţia m-a relaxat, aşa că am reuşit să duc la capăt prima "Fabrică" fără prompter.

– Cînd ai apărut prima oară la TV şi în ce context?
La guvern, cred că prin 1998, după o şedinţă a executivului. Lucram la Prima TV şi am făcut prima transmisie în direct. A fost foarte distractiv. Eram patru jurnaliste, de la patru televiziuni concurente, şi transmiteam umăr la umăr în acelaşi timp – la palatul Victoria spaţiul e destul de mic. Nici acum nu ştiu ce s-o fi auzit la televizor.

– Care a fost invitatul care ţi-a scos peri albi?
N-ar fi frumos din partea mea să spun adevărul, din respect pentru invitaţi, indiferent cîţi peri albi mi-au scos. Pot doar să dezvălui o strategie. Cînd mă ocupam de ştirile de la guvern, răspundeam şi de informaţiile de la partidul sau partidele care se aflau la guvernare. Ei bine, cînd un ministru nu dorea să vină în faţa camerei, pentru că nu era în avantajul lui, apelam la partid. A mers aproape de fiecare dată. În cîteva minute, mă suna ministrul respectiv şi îmi spunea că nu e frumos din partea mea, că îl "lucrez", dar apărea, pentru că era numit acolo, totuşi, de un partid.

“Bîrfim oamenii politici”

– Cînd nu te vedem la televizor, ce faci în redacţie? Citesc ultimele ştiri şi am multe colege pasionate de politică. Bîrfim oamenii politici şi discutăm despre situaţii în general necunoscute marelui public. Nu le spunem la televizor, pentru că Realitatea TV lucrează numai cu surse oficiale, dar nouă ne place să ştim totul. Nu cred că politicienii ştiu că noi ştim.

– Asta se întîmplă datorită experienţei?
Da, lucrez din anul II de facultate, adică din 1997. Mi-am început cariera în televiziune la Amerom, care a devenit apoi Prima TV. Înainte am mai lucrat în presa scrisă şi la radio, dar pentru perioade scurte. Mi-am dat demisia din radio cînd a început campania electorală pe motiv că eu, niciodată, nu voi lucra pe domeniul politic. Ei bine, demisia aceea s-a răzbunat şi acum nu văd decît politică în faţă.

Prima TV mi-a "mîncat" 8 ani, dar a fost frumos şi vremurile erau interesante în presă. Guvernul, căci de el răspundeam eu, se chinuia să convingă toată Europa că merităm să intrăm în UE. Aşa am călătorit destul de mult. Vedeam Parisul trei ore, cînd ajungeam seara, a doua zi munceam şi seara zburam înapoi acasă. Nu aveam zile libere şi mă întorceam după 12 noaptea acasă. Din 2006, am venit la Realitatea TV, unde fac presă adevărată – aici totul este live.

Drumurile duc la Roma sau… la masaj

– Cît timp îţi rămîne pentru tine şi cum te bucuri de acest timp?
Acum, am cam două-trei zile libere pe săptămînă. Primul lucru pe care îl fac este o programare la masaj, apoi mă duc la piscină sau la mare, dacă e vară. Sînt dependentă de soare. În rest, aş sta toată ziua în străinătate, în special la Roma.

– Cum crezi că o să te descurci cînd o să ai copii?
Sinceră să fiu, sînt convinsă că, atunci cînd îi voi avea, îmi va mai scădea şi pasiunea nebună pentru televiziune. Aşa că o să mă reprofilez eu cumva.

Live-urile se potrivesc cu ananasul

Cristina Şincai s-a născut în zodia Scorpion. “Atunci cînd înţep, se simte. Vestea bună e că înţep destul de rar!”. Iniţial, şi-a dorit să devină jurnalist ca să se afle în acelaşi loc cu prietenii, apoi ca să vadă alte ţări. Cînd era mică, îşi dorea să devină avocat. Pentru a fi tot timpul în formă, şi mai ales în timpul live-urilor, mănîncă ananas. “Cînd nu mai am deloc forţă, recurg la peşte”. Întîmplarea care i-a speriat îngrozitor pe părinţii ei s-a petrecut în spaţiul aerian al României. “Mă aflam în avion cu un prim-ministru, iar la decolare era să ne lovească un MIG care ateriza…”.