Criticul de artă și realizatoarea TV Ruxandra Garofeanu a murit. TVR va difuza mai multe producții in memoriam

Redacția / 18.01.2021, 17:51
Criticul de artă și realizatoarea TV Ruxandra Garofeanu a murit. TVR va difuza mai multe producții in memoriam

Criticul de artă și realizatoarea TV Ruxandra Garofeanu a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 76 de ani, după o lungă suferință.

Televiziunea Română îi va aduce un omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam. „Cunoscut om de televiziune, cu o experienţă de peste 35 de ani în echipa TVR, Ruxandra Garofeanu  va rămâne veşnic în amintirea telespectatorilor prin producțiile păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române, unde a devenit cunoscută publicului larg în calitate de realizator de emisiuni culturale. Printre producţiile semnate de Ruxandra Garofeanu se numără ‘Mănăstirea Văcăreşti’, ‘Pictorul Corneliu Baba’, ‘Forme și culori’, ‘Creanga de aur’, ‘Totul la vedere’ sau ‘Antidot la uitare'”, se arată în comunicatul remis Apropo.

Astfel, marți, de la ora 23.30, TVR 1 a programat spre difuzare documentarul „Răscruci – Necunoscutul Bernea”, dedicat marelui pictor Horia Bernea. Documentarul, realizat de Ruxandra Garofeanu în anul 2004, grupează circa 600 de desene, acuarele şi picturi în ulei, realizate de Horia Bernea în tinereţe şi expuse pentru prima oară publicului bucureştean şi clujean. Tot marţi, TVR 3 va difuza, începând de la ora 22.00, „Totul la vedere – Arta în secolul XXI”.

Emisiunea avea un format maraton, de 160 de minute, fiind difuzată sâmbătă dimineață, în două părțti. Ruxandra Garofeanu, producătorul și realizatorul acestui proiect, a decis să aducă laolată cei mai importanți oameni din peisajul cultural românesc, dar și pe cei mai calificați jurnaliști din domeniu. Inițiativa ei a fost curajoasă, mai ales că emisiunea se transmitea în direct, dintr-un spațiu neconvențional (o fostă librărie).

„Ruxandra Garofeanu s-a identificat cu televiziunea publică. A realizat emisiuni culturale și tot ea este cea care, atunci când Televiziunea Română difuza doar două ore de program, în anii ’80, a reușit, cu tenacitate și hotărâre, să mențină o rubrică de arte vizuale în celebra emisiune a epocii „Album Duminical”. În perioada 2016-2017, a fost membru al Consiliului de Administraţie TVR”, mai transmite Televiziunea publică.

CITEȘTE ȘI: Actorul Bogdan Stanoevici a murit la 62 de ani, din cauza COVID-19

FOTO: TVR