Criză de.. hârtie igienică în Venezuela

De: Marian Andrei / 17.05.2013, 18:30
Criză de.. hârtie igienică în Venezuela
Locuitorii din Venezuela se confruntă, în ultima perioadă, cu o criză cronică de hârtie igienică, unii dintre ei căutând acest artcol de peste două săptămâni.

Spațiile din magazine dedicate acestui articol sunt goale, iar dacă cumva mai apare pe undeva, se formează instant cozi uriașe.

Nici chiar cei mai bătrâni locuitori nu-și aduc aminte să se mai fi întâmplat așa ceva. Maria Rojas, o femeie de 70 de ani, a declarat: „Caut de două săptămâni. S-a întâmplat să fie criză de unt, zahăr, făină, dar hârtie igienică se găsea întotdeauna!”.

Autoritățile, care clamează că „cererea excesivă” se datorează „unei campanii mediatice menită să destabilizeze țara”, au arătat că, de obicei, consumul lunar este de 125 de milioane role, însă există acum o cerere suplimentară de 40 de milioane de role.

„Vom importa 50 de milioane de role, pentru a demonstra acestor grupuri de presiune că nu ne pot învinge”, a declarat ministrul Comerțului, Alejandro Fleming.

Experții americani de la Universitatea Johns Hopkins consideră că deficitul s-a format din cauza deciziei autorităților de a menține în mod artificial prețurile produselor de primă necesitate la un nivel cât se poate de scăzut.