Criza dubleaza jafurile armate in Romania

De: Marian Andrei / 12.08.2009, 12:51
Criza dubleaza jafurile armate in Romania
Sociologii estimeaza o explozie a criminalitatii, in conditiile in care numarul atacurilor cu arme de foc a crescut

Criza economica a dublat numarul jafurilor comise cu arme de foc, scrie Gandul. Daca in prima jumatate a anului trecut, erau comise 6 atacuri cu arme de foc, in aceeasi perioada a acestui an, au fost deja comise 12. Statisticile Politiei Romane arata ca, anul trecut, in primul semestru au fost inregistrate 2636 talharii, fiind inceputa urmarirea penala in 1826 de cazuri.

De la inceputul anului 2009, s-au comis 3163 de talharii, in 2177 de dosare fiind inceputa urmarirea penala. Comparatiile intre cele doua perioade mai arata ca, in 2008, nu a fost atacata nicio banca ori casa de schimb valutar sau de amanet, iar anul acesta deja au fost atacate sase astfel de sedii.

Criza economica atrage si o crestere a criminalitatii, recunosc judiciaristii cu experienta. In plus, intoarcerea infractorilor romani, care s-au specializat in strainatate aduce un plus de violenta si mijloace de operare noi. Toate acestea pe fondul unor masuri de siguranta precare luate de cei care gestioneaza mari sume de bani”. In primavara acestui an, politistii au amendat peste 400 de unitati bancare, care au avut de platit in total 414.900 lei. Alte aproape 1000 case de schimb valutar si amanet au fost amendate cu 692.300 lei, pentru nereguli privind masurile de siguranta.

Cititimai mult despre efectele crizei asupra criminalitatii din Romania, pe gandul.info.