Criza financiara loveste (si) in creditul ipotecar

Apropo.ro / 17.10.2008, 10:26
Criza financiara loveste (si) in creditul ipotecar
Avansul minim incepe sa reapara, cota de finantare scade, locuintele de confort inferior nu mai pot fi considerate garantii.

Bancile din Romania isi iau masuri de siguranta in perspectiva unei eventuale crize de lichiditati. Conditiile de acordare a creditelor, costurile acestora, dar si tipurile de garantii acceptate s-au modificat serios in ultima perioada. Nu doar creditul de nevoi personale va fi afectat, ci si imprumuturile pentru locuinta.

„Unele banci au reintrodus avansul minim care, in acest moment, oscileaza intre 15 si 25%. Sunt cazuri in care avansul minim solicitat pentru achizitia de terenuri a crescut pana la 50% din valoarea investitiei. In anumite situatii vorbim si despre introducerea unei limite maxime pentru credit“, a declarat Raluca Dobre, analist financiar.

In plus, bancile au modificat si cerintele in ceea ce priveste garantiile aduse. Astfel, majoritatea bancilor refuza sa mai accepte pe post de garantii la creditele ipotecare locuintele din zona rurala, terenurile pozitionate in extravilan sau apartamentele confort II si III. Si apartamentele vechi vor fi acceptate mai greu, daca nu chiar refuzate.

Citeste despre cum sunt afectate creditele ipotecare de criza financiara, in Cotidianul.