Criză mondială și pentru injecțiile letale

De: Marian Andrei / 29.05.2012, 13:00
Criză mondială și pentru injecțiile letale
Sute de condamnări la moarte au fost amânate din cauza lipsei substanței necesare pentru injecția letală, a anunțat presa din Vietnam.

Modalitatea de execuție a celor condamnați la moarte s-a schimbat anul trecut în iulie, autoritățile vietnameze renunțând la împușcare în favoarea injecției letale, pentru a reduce suferințele condamnatului.

Această schimbare a însemnat practic o amînare a executării, pentru că, de atunci, nu a avut loc nicio execuție, din cauza lipsei substanței necesare.

„În ultimul an nu am putut să executăm peste 400 de oameni condamnați la moarte. Așteptăm preparatele pentru injecții, care deocamdată nu există”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției vietnameze, care a adăugat ca „importul substantei se dovedește a fi dificil”.

Și statul american Oklahoma, care deține recordul la numărul de execuții efectuate în Statele Unite, a anunțat luna aceasta ca mai are în stoc o singura doză de pentobarbital (substanța folosită pentru injecția letală).

Criza de pentobarbital, care se fabrică numai în Europa, se datorează interzicerii exportului acestei substanțe, motivat de obiecțiile europene împotriva pedepsei cu moartea.