Croația a aderat la Uniunea Europeană

Apropo.ro / 01.07.2013, 09:31
Croația a aderat la Uniunea Europeană
Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), aderarea la Uniunea Europeană (UE) a țării lor, după 22 de ani de la proclamarea independenței față de fosta Iugoslavie.

„Bine ați venit în Uniunea Europeană”, a spus președintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso mulțimii reunite la Zagreb, cu puțin timp înainte ca „Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE – să consacre integrarea Croației ca al 28-lea stat membru al blocului european.

Croația este primul stat care se alătură UE de la aderarea, în 2007, a României și Bulgariei.

Croația, care s-a alăturăt UE la 1 iulie, are ca misiune protejarea a peste 1.300 de kilometri de frontiere terestre ale blocului european, cu Bosnia, Serbia și Muntenegru, o sarcină dificilă într-o regiune unde contrabanda și traficul de tot felul sunt un mod de viață.

Pentru a răspunde acestei provocări, Croația a cheltuit zeci de milioane de euro pentru a achiziționa echipamente performante cu scopul de a supraveghea frontierele acestei țări care se află pe „drumul Balcanilor” al traficului de droguri, arme și ființe umane către Europa occidentală.

Croația, fostă republică iugoslavă independentă din 1991, aspiră să se alăture celor 26 de state membre al grupului Schengen (22 din cele 27 de membre UE plus Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein) până în 2015.

Citește mai multe detalii despre aderarea Croației la UE, pe Mediafax.ro