Cronicile mafiei americane

Apropo.ro / 05.11.2007, 00:00
Cronicile mafiei americane
Fie că e vorba de Alphonse “Scarface” Capone, Benjamin “Bugsy” Siegel, Joe Bonanno sau John Gotti, gangsterii au exercitat dintotdeauna o ciudată fascinaţie asupra publicului. Figurilor lor au inspirat scriitori şi regizori celebri, fiind întruchipaţi pe ecran de unii dintre cei mai mari actori, de la Marlon Brando la Robert De Niro sau Al Pacino. Dar uneori realitatea e chiar mai spectaculoasă decît ficţiunea, aşa cum o demonstrează şi acest documentar, un montaj de imagini de arhivă, care investighează criminalitatea organizată din SUA şi rolul jucat de către mafioţi.
Grupările mafiote din Statele Unite au apărut în New York, progresînd, în timp, de la mici escrocherii în ghetourile de italieni săraci la, într-un final, organizaţii internaţionale. Mafia americană a început cu La Mano Nera (Mîna Neagră), care jecmănea imigranţii – scrisorile de ameninţare erau marcate, în josul paginii, cu amprenta în cerneală neagră a unei palme. Pe măsură ce tot mai mulţi gangsteri sicilieni veneau în SUA, activităţile criminale s-au extins de la stoarcere de bani la cămătărie, prostituţie, droguri şi alcool, jafuri, răpiri şi omoruri. Dacă pînă în 1920, actele de acest gen erau ţinute sub control, o dată cu introducerea prohibiţiei, acestea au explodat. În Chicago, sindicatul lui Al Capone conducea oraşul. În New York, două facţiuni ale crimei organizate au început să se lupte pentru supremaţie, generînd astfel războiul Castellamarese. O dată cu moartea lui Joseph Masseria, liderul uneia dintre facţiuni, războiul a luat sfîrşit, iar cele două grupări s-au unit, dînd naştere astfel organizaţiei Cosa Nostra. Salvatore Maranzano, primul lider al mafiei americane, a fost lichidat după numai şase luni de “domnie”, iar locul i-a fost luat de Charles “Lucky” Luciano. Totuşi, Maranzano rămîne omul care a elaborat un ansamblu de reguli pentru organizaţie, a pus la punct ierarhiile (descrise pe larg în cartea lui Mario Puzo “Naşul”) şi a stabilit proceduri pentru rezolvarea disputelor. Pentru supravegherea afacerilor, Luciano a format “Comisia”, care includea capii a şase sau şapte familii. În 1963, Joseph Valachi a devenit primul membru Cosa Nostra care a spus lucruri “din casă”. Fiind recrutat de FBI şi apărînd în faţa unei comisii speciale a Senatului, Valachi a dezvăluit numele, structura, codurile, ceremoniile de depunere a jurămîntului şi membrii acestei organizaţii. Pînă atunci, toate acestea fuseseră secrete.
Hoţii şi vardiştii
În cîteva familii mafiote, este interzis să ucizi o autoritate a statului pentru a evita o posibilă ripostă dură a poliţiei. În unele cazuri, foarte rare, chiar intenţia de a comite o astfel de crimă a fost pedepsită cu moartea. Un exemplu ar fi gangsterul Dutch Schultz, lichidat de confraţii săi de teamă că acesta îl va executa pe procurorul new-yorkez Thomas Dewey. Actul RICO din 1960 a stabilit că e o crimă să aparţii unei organizaţii care se ocupă cu activităţi ilegale şi a creat progra­me de genul protecţia martorilor. A început să fie invocat la sfîrşitul anilor ’70, iar efectele sale s-au văzut tot restul secolului XX, afectînd sever mafia americană. În orice caz, în ciuda succesului Actului RICO, Mafia e încă gruparea criminală dominantă în SUA, mai ales că, după atacurile din 11 septembrie, FBI şi-a redirecţionat atenţia spre găsirea teroriştilor, fapt care a dus la resuscitarea activităţilor acesteia.
Top 10 – Filme cu gangsteri

1 The Godfather
2 Goodfellas
3 Casino
4 Analyze This
5 The Departed
6 The Untouchables
7 Donnie Brasco
8 Scarface
9 Hoffa
10 Bugsy