Cu cat vor creste in acest an salariile managerilor

Apropo.ro / 07.01.2008, 11:02
Cu cat vor creste in acest an salariile managerilor
Managerii vor castiga cu pana la 15% mai mult in 2008, cresterile cele mai mari fiind asteptate tot in banci, asigurari si IT&C.

Salariile managerilor ar putea avansa anul acesta cu marje cuprinse intre 9 si 15%, temperandu-si astfel cresterea inregistrata in ultima perioada, cand media la nivelul pietei a fost de 30-40%, iar in anumite domenii si pozitii s-au inregistrat chiar si dublari ale castigurilor.

In conditiile in care un general manager avea in 2007 un salariu de baza mediu brut de 12.000 de euro pe luna, iar avansul salarial estimat pentru aceasta pozitie este cuprins intre 9,3 si 12%, sefii de organizatii ar putea castiga, in medie, pana la 13.500 de euro lunar in 2008, potrivit previziunilor specialistilor de la firma de consultanta in resurse umane Mercer.

Mihaela Damian, partener si asociat al firmei de executive search Stanton Chase Romania, este de parere ca marjele de crestere pentru pozitiile de top management vor fi cuprinse intre 10 si 15%. De asemenea, Damian spune ca salariile directorilor de fabrica ar trebui sa creasca, intrucat zona de management din productie a fost neglijata la capitolul cresteri salariale in ultimii ani.

De asemenea, salariile managerilor din esalonul doi vor creste aproximativ in acelasi ritm, astfel incat un sales&marketing manager va castiga, in medie, 6.300 de euro pe luna, iar un chief financial officer peste 6.000 de euro. Insa in conditiile in care la salariul de baza se adauga pachetul de compensatii si beneficii, veniturile totale ale ocupantului unei pozitii de management pot ajunge sa fie cu mult mai mari. Cele mai mari bonusuri le primesc sefii de organizatii, cu un nivel de aproximativ 30% din salariul de baza.

Categoriei de senior management, companiile de pe piata locala acorda bonusuri maxime de aproximativ 25% din salariul de baza, in timp ce ponderea medie a bonusurilor este de 15% din salariul de baza.

Cat priveste pozitiile de top, cel mai bine platiti sunt directorii bancilor de pe piata locala, ale caror salarii nete variaza intre 12.500 si 18.300 de euro lunar, suma la care se adauga diverse beneficii ca masina de serviciu, telefon, laptop, asigurare medicala pentru intreaga familie, pensie privata, cheltuieli de calatorie, optiuni pentru studii, procent din profit. Pe locul doi dupa serviciile bancare, aproape la egalitate, se afla managerii din telecom si IT&C si cei din retail, unde un CEO castiga intre 7.500 si 15.000 de euro net pe an, arata un studiu realizat de Stanton Chase.

Salariile sefilor de organizatii vor creste cu marje cuprinse intre 9 si 12%, cele ale executivilor – cu pana la 11%, in timp ce angajatii care ocupa alte pozitii de management si specialistii vor avea salarii cu pana la 12% mai mari, mai spun reprezentantii Mercer.

Desi cresterile veniturilor managerilor au fost semnificative in 2007, distanta intre remuneratia acestora si cea a omologilor care lucreaza in vestul Europei este inca destul de mare. Astfel, daca un middle manager care lucreaza intr-o multinationala prezenta pe piata locala castiga 2.820 de euro net pe luna, unul din Austria are un salariu de 5.230 de euro, cu 128,8% mai mare, iar unul din Germania castiga 5.846 de euro, cu 146,6% mai mult.

Managerii romani i-au intrecut pe cei bulgari la salarii, raportand castiguri cu 37,4% mai mari in 2007. De asemenea, stam mai bine decat maghiarii si cehii atunci cand vine vorba de salariul mediu net al unui middle manager, romanii avand salarii cu 15,6% si respectiv 3,9% mai mari. In schimb situatia se inverseaza cand esta analizat salariul brut, middle managerii din multinationalele din Romania fiind surclasati in acest caz de catre cei din Ungaria si Cehia.

De cealalta parte a esalonului ierarhic este de asteptat ca salariile pentru pozitii necalificate sa creasca in acest an cu 25%, ca urmare a avansului salariului minim pe economie. In 2007, salariul minim a fost de 390 de lei (115 euro), iar guvernul a hotarat ca de la inceputul acestui an acesta sa creasca pana la 500 de lei (150 de euro), fiind luata in calcul o noua majorare pentru a doua jumatate a anului, in conditiile in care parametrii macroeconimici se vor mentine in limitele stabilite de buget.

Daca anul trecut am asistat la o crestere mare a nivelului salarial, la campanii de branding ale angajatorilor si la schimbarea criteriilor de alegere a unui nou loc de munca, in urmatoarele 12 luni vom vedea o crestere moderata a nivelului salarial, in timp ce migrarea specialistilor intre diferite industrii va continua.

Â