Cu celulita la doctor

Apropo.ro / 04.05.2005, 11:51
Cu celulita la doctor
Deoarece o femeie inteligenta trateaza cauza si nu efectul, adreseaza-te unui cabinet medical pentru a scapa de celulita. Se știe ca celulita este un fenomen hormono-dependent. Asta înseamna ca apare cu preponderența în anumite perioade ale vieții: la pubertate, în


Deoarece o femeie inteligenta trateaza cauza si nu efectul, adreseaza-te unui cabinet medical pentru a scapa de celulita.

Se știe ca celulita este un fenomen hormono-dependent. Asta înseamna ca apare cu preponderența în anumite perioade ale vieții: la pubertate, în sarcina, ori în sindromul premenstrual. Dar hormonii nu sunt singurii care se fac vinovați. Stresul, sedentarismul, alimentația dezechilibrata, tulburarile circulației sangvine periferice sunt și ei factori care pot favoriza celulita. Pentru a putea acționa eficient împotriva ei, trebuie mai întai sa vezi ce fel de celulita ai și apoi sa scapi de inamici.

Doua tipuri de celulita
Potrivit „Dicționarului de medicina Larousse”, termenul de celulita desemneaza doua afecțiuni, care nu au nici o legatura între ele: celulita estetica și celulita medicala.

1. În celulita estetica, modificarea pielii este provocata de depuneri de grasime subcutanata. Aspectul de coaja de portocala de pe coapse și fese apare la 19 la suta dintre femei în urma administrarii contraceptivelor orale. Nici adolescentele nu sunt ferite de celulita, în 12 la suta dintre cazuri aceasta apare la pubertate. Mamicile sunt atinse și ele de celulita estetica, 17 la suta dintre femei alegandu-se cu ea dupa naștere.

Menopauza aduce, o data cu modificarile hormonale, și celulita în cel puțin 27 la suta din cazuri. Specialiștii susțin însa ca apariția celulitei estetice într-o forma moderata este un lucru absolut normal, care privește 90 la suta dintre femei. Înainte de a începe un tratament anticelulitic, ar fi bine sa-i faci o vizita medicului de familie, dermatologului sau chirurgului plastician. Celulita estetica beneficiaza de tratamente locale variate de la masaje, împachetari pana la geluri.

2. Celulita infecțioasa intra în categoria celulitei medicale: este o infecție a țesutului subcutanat. De obicei, „vinovatul” este un streptococ ori un stafilococ, care se manifesta destul de neplacut. Zona afectata devine dureroasa, se încalzește și se înroșește. Apar frisoanele și febra, precum și o stare generala proasta. Dezechilibrele hormonale trebuie tratate, la fel și circulația periferica sangvina precara. Celulita infecțioasa necesita spitalizare de urgența. Se administreaza și antibiotice, în funcție de agentul infecțios implicat.