Cu două săptămâni înainte de Eurovision, România e descalificată! Care e motivul

De: Nicoleta Nicolae / 22.04.2016, 12:55

Cu două săptămâni înainte de Eurovision, România e descalificată! Care e motivul
România a fost descalificată de la Eurovision 2016, conform site-ului competiţiei.


Euopean Union Broadcasting, asociaţia europeană care reuneşte toate televiziunile publice, prescurtat EBU, a decis vineri, să excludă TVR din asociaţie întrucât nu a achitat datoria de 16 milioane de franci elveţieni. Urmare a acestei decizii, TVR nu mai poate participa la Eurovision, nu mai are dreptul să transmită competiţia şi nici să aibă acces la serviciile EBU, inclusiv să preia ştiri de la Eurovision şi Sport News. TVR pierde astfel şi dreptul de a mai transmite Campionatul European de Fotbal din Franţa cât şi Olimpiada de la Rio.

EBU anunţă pe site-ul oficial al Eurovison faptul că decizia a fost luată întrucât Guvernul României nu a făcut plata datoriei până la 20 aprilie 2016, aşa cum conveniseră. Directorul General EBU, Ingrid Delentre, a declarat: “Este regretabil ca suntem nevoiti sa luam acesta decizie. Suntem dezamagiti ca toate incercarile noastre de a rezolva problema nu au primit nici un raspuns din parte Guvernului Romaniei. Am luat nota de recentele declaratii referitoare la posibila insolventa a TVR. Mentinerea acestor datorii ale TVR fata de EBU pune in pericol stabilitatea financiara a entitatii noastre”.

EBU este ferm şi anunţă că a decis să descalifice reprezentantul României la Eurovision din cauza datoriei TVR. “Aceasta este, desigur dezamăgitoare pentru artistul ales să reprezinte România, pentru colegii noştri de la TVR, care au pregătit participarea lor atât de bine în acest an şi, nu în ultimul rând, pentru telespectatorii romani si multi fani Eurovision din ţară”, spune Jon Ola Sand , Supervizor executiv al Eurovision Song Contest, în numele EBU.