„Culegatorii de folclor”, primul documentar 3D romanesc

Apropo.ro / 17.01.2012, 17:04
"Culegatorii de folclor", primul documentar etnografic romanesc in format 3D realizat in Romania, va avea premiera in cinematografele autohtone pe 30 ianuarie.

Pelicula „Culegatorii de folclor” va fi lansata in Romania pe 30 ianuarie si va putea fi vizionata in cinematografele din tara.

„Culegatorii de folclor” face parte din prima trilogie de documentare 3D artistice etnografice din Romania si va mai include titlurile „Mos Pupaza” si „Nunta in Maramures”. Cele trei productii au scopul de a promova Maramuresul si traditiile sale, iar daca acestea vor avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale tarii, potrivit distribuitorilor.

Pregatirile pentru filmari au fost destul de vaste, fiind folosite echipamente tehnice unice in Romania, specializate pe acest tip de filmare. Toate acestea pentru ca spectatorii sa descopere si filme culturale romanesti 3D si sa se indragosteasca de Maramures, un tinut magic care de ani de zile ma surprinde prin frumusetea sa”, a declarat regizorul Gabriel Boholt.

„Culegatorii de folclor”

Pana la finalul anului vor fi lansate si celelalte doua filme care fac parte din acest proiect. Prima proiectie a fost filmata pe Valea Izei, Sighetul Marmatiei, si prezinta viata unui cuplu tanar de muzicieni din Maramures. Filmul va avea peste 20 de minute si este realizarea unei echipe de profesionisti din cadrul Romania Film. Aceasta a fost coordonata de Gabriel Boholt, regizorul filmului, si de Marius Iurascu, directorul general Romania Film.

„Culegatorii de folclor” a fost realizat in coproductie: producatorul principal este Asociatia pentru Integrare Culturala Europeana, care sustine proiectele de cultura romanesti, precum acesta, iar coproducator este Romania Film, care va si distribui documentarul.

Gabi Boholt a fost unul dintre primii fotoreporteri romani care a realizat materiale de presa in zone de conflict armat, precum Transnistria – Tiraspol, Dubasari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo si Kurdistan – Turcia. Pasiunea sa a ramas fotografia si a continuat sa participe la numeroase expozitii colective de arta fotografica in Romania, Austria, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania si Spania.