Cum a ajuns Hagi selectioner

Apropo.ro / 06.12.2001, 09:19
Cum a ajuns Hagi selectioner
In vara, Boloni a fost "ajutat" sa plece, iar lui Iordanescu i s-a sugerat sa ramana "la arabii lui". Asa i-a fost netezit drumul lui Hagi catre postul de antrenor al echipei nationale Episodul 1. Pe 10 iunie, la scurt timp de la revenirea echipei nationale din Lituania, Ladislau Boloni a


In vara, Boloni a fost „ajutat” sa plece, iar lui Iordanescu i s-a sugerat sa ramana „la arabii lui”. Asa i-a fost netezit drumul lui Hagi catre postul de antrenor al echipei nationale

Episodul 1. Pe 10 iunie, la scurt timp de la revenirea echipei nationale din Lituania, Ladislau Boloni a facut pasul pe care presa il anticipase de vreo trei saptamini: a rupt contractul cu FRF pentru a pregati pe Sporting Lisabona. Gestul sau a fost pus atunci pe seama a doua motive principale: saltul salarial (de la 180.000 la 800.000 de dolari pe an) si apropierea de familie, ramasa in Occident chiar si in cele 10 luni cit a stat Loti in România. In anumite cercuri se mai vorbea, soptit, ca impresarul Ioan Becali n-ar fi strain de plecarea lui Boloni. De ce? Mister!

Episodul 2. Pe 21 iunie, Mircea Sandu s-a intilnit cu Anghel Iordanescu la restaurantul Irisa din Bucuresti, cu scopul declarat de a-l convinge pe fostul selectioner sa revina la cirma „tricolorilor”. Discutia a durat o ora si jumatate, iar la sfirsitul ei Generalul avea mina unui om extrem de framintat. Ulterior, el a explicat ca „nu pot onora propunerea Federatiei din cauza contractului care ma leaga pina in mai 2002 de clubul Al Ain din Emiratele Arabe Unite”.

Explicatie plauzibila pina la un punct, dar contrazisa de o informatie confidentiala: mesajul primit de Iordanescu a fost de fapt „Puiule, du-te la arabii tai, ca aici totul e pregatit pentru Hagi!”. Desi transmis prin intermediari, „sfatul” venea ca un uragan dinspre biroul aceluiasi Ioan Becali, managerul si – intr-un fel – protectorul lui Hagi. Iordanescu s-a conformat si, cu ambitiile frinte brusc, a urcat in avionul de Abu-Dhabi, ducindu-se „la arabii lui”.

Episodul 3. Pe 26 iunie, la 5 zile dupa intrevederea Mircea Sandu – Iordanescu, presedintele FRF l-a prezentat oficial pe noul antrenor al echipei nationale: Gheorghe Hagi! Acesta isi incheiase cariera de jucator cu doar o luna in urma si se bucura de o mare simpatie populara. De aceea, obiectiile publice la inscaunarea ca selectioner a unui debutant in antrenorat au fost putine si firave.

Epilog. Facind eforturi sa-l aduca pe Iordanescu acum, Mircea Sandu incearca sa reinnoade un fir rupt in iunie 2001. In hotarirea „Nasului” se poate citi si furia de a fi pierdut 6 luni. Si de a fi platit trocul din vara dureros de scump: cu o calificare si citeva milioane de dolari. Un om pindeste insa din umbra si asteapta momentul oportun sa atace. Se numeste Ioan Becali si nu poate accepta ideea ca acum, pentru prima data in ultimii ani, jocurile se fac fara el.
Sursa:www.prosport.ro