Cum a apărut Ziua Femeii?

Apropo.ro / 08.03.2015, 09:00
Cum a apărut Ziua Femeii?
Ziua Internațională a Femeilor a apărut ca o necesitate. În Grecia Antică, Lysistrata a inițiat o adevarată greva împotriva bărbaților, cerându-le să pună capăt războiului. Pariziencele au mărșăluit pe străzi, cerând să li se acorde dreptul la vot.
  
 Ziua Internațională a Femeilor a apărut că o necesitate. În Grecia antică, Lysistrata a inițiat o adevărată greva sexuală împotrivă bărbaților, cerându-le să pună capăt războiului. În timpul revoluției franceze, pariziencele au mărșăluit pe străzi, cerând să li se acorde dreptul la vot. Ideea unei zile internaționale a femeilor a apărut secolul trecut, într-o perioadă tulburată de ideologii radicale. 
  
 1909 
 
 Prima zi dedicată femeilor a fost sărbătorită în Statele Unite la 28 februarie, după cum apare într-o declarație a Partidului Socialist American. 
  
 1910 
 
 Membrii Internaționalei Socialiste se reunesc la Copenhaga și stabilesc o zi internațională a femeii, în onoarea mișcării pentru drepturile femeii. Votul a fost unanim. La întrunire au participat 100 de femei din 17 țări și primele femei alese în parlamentul finlandez. Nu a fost fixată nici o data anume pentru celebrarea acestei zile. 
  
 1911 
 
 Că rezultat al deciziei luate la Copenhaga, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pe 19 martie în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Pe lângă dreptul la vot, femeile au mai cerut dreptul la muncă și la pregătire profesională. O problemă și mai gravă era discriminarea femeilor care încercau să obțină un loc de muncă. 
  
 1913-1914 
 
 Femeile din Rusia și-au sărbătorit prima data ziua în ultima duminică a lui februarie (1913). În anii următori, pe tot cuprinsul Europei au loc mișcări de protest împotrivă războiului, inițiate de femeile din celelalte țări. 
  
 1917 
 
 În urmă războiului au murit 2 milioane de soldați ruși. Femeile din Rusia hotărăsc din nou să aleagă ultima duminică din februarie că zi de protest pentru „pâine și pace”. Deși liderii politici ai vremii s-au opus grevei, mișcarea a avut loc totuși. Patru zile mai târziu, țarul a fost forțat să abdice, iar guvernul provizoriu le-a acordat femeilor dreptul la vot. Acea zi istorică a căzut pe 23 februarie în calendarul Iulian și pe 8 martie în calendarul Gregorian. 
  
 De atunci, Ziua Femeii este văzută drept un prilej pentru a celebra actele de curaj ale femeilor de rând, care au jucat un rol extraordinar pentru dobândirea unor drepturi fundamentale.