Cum a dansat sub apă o femeie imobilizată în scaunul cu rotile (Video)

De: Gabriela Voicu / 03.09.2012, 16:00
Cum a dansat sub apă o femeie imobilizată în scaunul cu rotile (Video)
Sue Austin, o femeie infirmă care se poate deplasa doar cu ajutorul unui scaun cu rotile, a reușit să facă scufundări la mare adâncime.

Artista Sue Austin a creat un scaun cu rotile cu care poate face scufundări și l-a folosit pentru o serie de mișcări acrobatice subacvatice, în cadrul unui program artistic de la Olimpiada Culturala – Jocurile Paralimpice 2012.

Sue a rămas paralizată în anul 1996 și de atunci a devenit dependentă de scaunul cu rotile. Datorită unei ambiții foarte mari ea a inventat primul scaun cu rotile cu propriul sistem de propulsie, cu care poate face scufundări. În cercetările sale a fost ajutată de o echipă de experți și ingineri specializați în scufundări.

La început, construirea unui astfel de propotip s-a dovedit a fi foarte dificilă, ca urmare a faptului că cele mai multe elice sunt acționate manual, iar artista din Marea Britanie nu are puterea necesară pentru a le mânui.

În cele din urma, femeia și echipa de profesioniști au cumpărat un scaun cu rotile standard și au petrecut luni întregi încercând să îl facă flotabil. Plăcile care susțin călcâiele au fost înlocuite cu niste „aripioare” care, legate de picioare cu bandă acrilică, ajută la direcționare. Partea șezutului a fost modificată pentru a face față presiunii. Pentru propulsie sunt responsabile două elice rotative fixate sub scaun.

Jocurile Paralimpice 2012

A 14-a ediție a Jocurilor Paralimpice va avea loc la Londra, în perioada 29 august – 9 septembrie, la competiție participând concurenți din 166 de țări.

Programul oficial al Jocurilor Paralimpice include 20 de sporturi, urmând să fie puse în joc 503 de medalii de aur, pentru care se vor lupta sportivi cu handicap vizual, fizic, paralizați cerebral și mintal.

Dintre cei 4.200 de sportivi care vor participa la ediția de la Londra a Jocurilor Paralimpice, 6 reprezintă România și au fost prezenți la ceremonia de deschidere din capitala Angliei, miercuri, 29 august.